Formule 1

Formule 1 stelt Chinese Grand Prix uit wegens coronavirus

12 februari 2020 13:23 Aangepast: 12 februari 2020 13:57

De Grand Prix van China zal op 19 april niet doorgaan. Vanwege de uitbraak van het coronavirus nemen de organisatie van de Formule 1 en autosportfederatie FIA maatregelen en wordt er gezocht naar een nieuwe datum.

De Chinese Grand Prix staat dit jaar als de vierde race op de Formule 1-kalender, maar het doorgaan ervan stond al een aantal weken op losse schroeven. Vanwege de uitbraak van het coronavirus werden eerder ook al andere (sport)evenementen in China afgeblazen, waaronder de Formule E-race in Sanya, die volgende maand zou worden verreden.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Formule E schrapt race in China wegens coronavirus

"De Formule 1 en de FIA hebben deze maatregel genomen om de gezondheid en de veiligheid van de werknemers, de deelnemers en de fans – wat de voornaamste prioriteit blijft – te garanderen", valt te lezen in een verklaring. "De Formule 1 en de FIA blijven nauw samenwerken met de teams, de promotor, de Chinese autosportbond en de lokale autoriteiten om de situatie nauwlettend in de gaten te houden naarmate deze zich ontwikkelt. Alle partijen zullen de tijd nemen om te kijken of de race later dit jaar alsnog door kan gaan, mocht de situatie verbeteren."

Van uitstel komt afstel?

Ongeacht de ontwikkeling van het coronavirus is de kans klein dat de Chinese Grand Prix later dit jaar alsnog door zal gaan. Formule 1’s sportief directeur Ross Brawn sloot eerder namelijk al uit dat de race van datum kan ruilen met een andere Grand Prix, aangezien fans die reeds een kaartje gekocht en een eventuele reis en hotelovernachting hebben geboekt voor de desbetreffende race daarvan de dupe zouden worden.

Vanwege de overvolle Formule 1-kalender is de Chinese Grand Prix ook moeilijk te verhuizen naar een vrij weekend. Zo stemden de teams eerder al tegen een verhuizing van de race naar augustus, wat ten koste zou gaan van de zomerstop. Ook een nieuwe datum voor de race in november tussen de races in Brazilië en Abu Dhabi kreeg geen goedkeuring van de teams, aangezien dat zou betekenen dat er in drie opeenvolgende weekenden op drie verschillende continenten zou worden geracet. Een verhuizing van de race naar het einde van het seizoen is eveneens uitgesloten, aangezien alleen de Grand Prix van Abu Dhabi volgens het huidige contract het recht heeft om de laatste race van het seizoen te mogen organiseren.

Gat in de kalender

Door het wegvallen van de Grand Prix van China ontstaat er plotseling een gat van vier weken op de F1-kalender. Op 5 april wordt op een gloednieuw circuit in Hanoi de allereerste Grand Prix van Vietnam verreden. De eerstvolgende race wordt daarna pas verreden op 3 mei, wanneer de Formule 1-bolides gaan racen op Circuit Zandvoort.

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van