Formule 1

F1-team Haas toont als eerste de nieuwe auto voor 2020

06 februari 2020 15:02 Aangepast: 06 februari 2020 15:30

Het Formule 1-team van Haas heeft als eerste haar nieuwe kleurstelling voor het aankomende seizoen gepresenteerd. De Amerikaanse renstal keert dit jaar met de VF-20 terug naar de bekende grijs/zwart/rode kleuren.

Haas trekt volgende week woensdag voorafgaande aan de eerste wintertest in Barcelona pas het doek van haar nieuwe auto, maar als opwarmertje heeft de renstal vandaag alvast de eerste digitale schetsen van de nieuwe auto vrijgegeven. Met de VF-20 keert de renstal terug naar de vertrouwde kleurstelling, nadat het vorig jaar als onderdeel van de geflopte sponsordeal met Rich Energy nog voor een zwart/gouden kleurstelling had gekozen.

Naast alle controverse rondom de inmiddels weer verdwenen sponsor, liep het ook op het circuit zelf allerminst soepel voor het team van Haas. De renstal worstelde vanaf de start van het seizoen met de nodige ontwerpfouten in de auto, waardoor het team het meest teleurstellende seizoen tot dusver kende dat uiteindelijk werd afgesloten op een voorlaatste plek in het constructeurskampioenschap.

Zwakke punten aangepakt

Met de VF-20 hoopt Haas weer de goede weg in te slaan. Om de problemen van vorig jaar op te lossen heeft het team onder andere gekozen voor een nieuwe voorvleugel, die de problemen met de luchtstroom onder en over de auto moet oplossen. Daarnaast heeft het team ook gekozen voor een andere luchtinlaat bovenop de auto, die net als de Ferrari van afgelopen jaar een driehoek is geworden. Het is één van de maatregelen die het zwaartepunt van de auto tevens verder omlaag moet brengen.

Net als de voorgaande jaren heeft Haas opnieuw handig gebruik gemaakt van het reglement en een aantal onderdelen overgenomen van Ferrari. Naast de krachtbron, zijn bijvoorbeeld ook de versnellingsbak en de ophanging afkomstig uit Maranello. Voor de rest van het chassis heeft Haas opnieuw samengewerkt met chassisbouwer Dallara.

"Ik ben blij dat de auto weer in de bekende kleuren van Haas Automation is gehuld", windt Gene Haas, oprichter van Haas Automation en eigenaar van het F1-team er geen doekjes om. "Ik hoop dat de VF-20 ook terugkeert naar het soort resultaten dat we scoorden in 2018, toen we vijfde werden in het constructeurskampioenschap. 2019 was een moeilijk jaar voor ons. We hebben flink wat lessen moeten leren, maar dat is een proces dat ieder Formule 1-team vroeg of laat moet doorstaan. Ik vertrouw erop dat we die lessen hebben geleerd, en hebben omgezet in het maken van een competitieve auto voor 2020."

Teambaas Günther Steiner vult aan: "De reglementen voor dit seizoen zijn stabiel gebleven, daardoor hebben wij de kans gekregen om onze auto te verbeteren en hem beter te begrijpen. Vorig jaar was absoluut een tegenslag, maar daar hebben we van geleerd. Ik kan niet wachten om de auto op de baan te zien."

Met Kevin Magnussen en Romain Grosjean houdt Haas dit seizoen opnieuw vast aan een ongewijzigde rijdersline-up. Magnussen heeft volgende week woensdag de eer om als eerste plaats te nemen in de VF-20, waarna teamgenoot Grosjean een dag later het stuur zal overnemen. Op de derde en tevens laatste dag van de eerste wintertest zullen beide coureurs volgens de huidige planning een dagdeel voor hun rekening nemen.

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van