Dakar Rally

Dakar-rijder Fried van de Laar (66) overleden

06 februari 2020 14:40 Aangepast: 06 februari 2020 18:45

Fried van de Laar, oud-deelnemer aan de Dakar Rally en oprichter van het naar hem vernoemde Dakar-team, is woensdag overleden. Dat heeft de familie van de Brabantse ondernemer bekendgemaakt. Fried leed al 2,5 jaar aan kanker, de reden waarom hij de laatste rally's niet meer aan de start stond.

Van de Laar richtte in 1994 zijn eigen aannemersbedrijf op, dat in korte tijd van familiebedrijf uitgroeide tot een van de grote spelers op de markt. Later volgde ook de oprichting van Fried van de Laar Racing, het rallyteam dat met de bekende blauw/gele truck al snel één van de vaste Nederlandse deelnemers werd aan de Dakar Rally.

Fried wist de liefde voor de Dakar Rally ook over te dragen aan de rest van zijn familie. Zo droeg hij in 2016 het racestuur van de DAF over aan zijn oudste zoon Jan, waarna ook Ben al snel als navigator aan boord kroop bij zijn broer. In januari namen de broers samen met monteur Simon Stubbs opnieuw deel aan de Dakar Rally. In startplaats Djedda werden zij uitgezwaaid door vader Fried, die speciaal was overgevlogen naar Saudi-Arabië. Het werd zijn laatste bezoek aan het Dakar-bivak: woensdag is hij op 66-jarige leeftijd overleden.

'Het onwerkelijke is werkelijkheid geworden'

"Verdrietig, maar vooral ook trots en dankbaar voor alles wat hij voor ons en anderen heeft betekend, delen wij jullie mede dat Fried op 66-jarige leeftijd is overleden", laat het team weten. "Het onwerkelijke is werkelijkheid geworden. Fried van de Laar, de oprichter van ons bedrijf en racingteam heeft 2,5 jaar gestreden, tot de laatste minuut. Gisteren heeft hij de strijdbijl begraven. Fried was voor iedereen een bijzondere en enorm gewaardeerde man. We gaan hem heel erg missen!"

Jan en Ben van de Laar eindigden de afgelopen Dakar Rally op een veertiende plaats in het eindklassement bij de trucks. Samen zullen ze hun vader opvolgen om samen te bouwen aan de toekomst van het familiebedrijf en het rallyteam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Motorcoureur Edwin Straver overleden aan gevolgen ongeluk bij Dakar Rally

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van