Formule 1

Formule 1-team Racing Point wordt Aston Martin in 2021

31 januari 2020 10:45 Aangepast: 31 januari 2020 16:41

Het Formule 1-team Racing Point F1 wordt volgend jaar omgedoopt in Aston Martin. De naamswijziging is het gevolg van een investering van de Canadese miljardair Lawrence Stroll, die een minderheidsbelang heeft genomen in het Britse automerk.

Stroll staat in de Formule 1-wereld vooral bekend als de man die halverwege 2018 het consortium leidde dat het failliete Formule 1-team van Force India overnam. De renstal ging daarna verder als Racing Point F1, het team waar ook Strolls eigen zoon Lance voor rijdt.

Investering

Vrijdag is bekend geworden dat Stroll nu ook Aston Martin van de ondergang probeert te redden. Met een consortium heeft de Canadese miljardair 182 miljoen Britse ponden geïnvesteerd in het Britse concern. Stroll heeft daarmee een belang van 16,7 procent genomen in Aston Martin, waar hij tevens de rol van voorzitter zal overnemen van Penny Hughes. In totaal wordt er 500 miljoen geïnvesteerd in Aston Martin doordat de bestaande aandeelhouders ook nog eens 318 miljoen aan nieuwe aandelen hebben ingekocht.

Als onderdeel van de investering zal het F1-team van Racing Point volgend jaar op papier officieel worden omgedoopt tot Aston Martins eigen fabrieksteam, waarmee het Britse merk een nog grotere aanwezigheid krijgt in de koningsklasse. Beide partijen hebben hun akkoord gegeven voor een initiële deal van 10 jaar.

Sponsordeal met Red Bull ten einde na 2020

Als gevolg van de nieuwe samenwerking zal het sponsorcontract tussen Aston Martin en het F1-team van Red Bull - waar per jaar naar verluidt zo'n 20 miljoen mee gemoeid is – worden ontbonden. Aston Martin is akkoord gegaan met een vergelijkbare sponsordeal voor vijf jaar met Racing Point vanaf 2021. De technologische samenwerking tussen Red Bull Technologies en Aston Martin op het gebied van de ontwikkeling van de hypercar Valkyrie zal wel worden voortgezet.

Rooskleurige toekomst

Hoewel de onderhandelingen tussen het consortium en Aston Martin moeizaam verliepen, zijn beide partijen blij met de samenwerking: "Aston Martin Lagonda behoort tot de meest luxe automerken ter wereld. De auto's worden ontworpen en gemaakt door zeer talentvolle mensen", laat Stroll weten. "Met deze investering garanderen we de financiële zekerheid van het bedrijf, en kan het tevens blijven functioneren als financieel gezond bedrijf."

Stroll neemt flink wat expertise met zich mee. De Canadese miljardair heeft zijn vermogen onder andere opgebouwd dankzij zijn betrokkenheid bij de groei van een aantal succesvolle modemerken, waaronder Tommy Hilfiger: "Ik kijk uit naar de samenwerking met de top van Aston Martin Lagonda om ieder aspect van de dagelijkse gang van zaken en marketing binnen het bedrijf te onderzoeken en te verbeteren en om te blijven investeren in nieuwe modellen en technologieën. Daarbij moet de productie weer in balans worden gebracht. De vraag geniet daarbij prioriteit boven het aanbod. We zijn ervan overtuigd dat de combinatie van deze kapitaalinjectie en mijn ervaring met zowel de auto-industrie als het opbouwen van succesvolle wereldwijde merken, zal betekenen dat uiteindelijk ook het potentieel van Aston Martin Lagonda weer wordt bereikt."

Andy Palmer, CEO van Aston Martin, is van mening dat de komst van Stroll "bewezen expertise in zowel de auto-industrie als de luxemerken" aan boord haalt. "We zijn dan ook van mening dat Aston Martin Lagonda hier sterk van zal profiteren. Tenslotte wil ik ook Red Bull Racing, dat we dit jaar nog zullen sponsoren, bedanken voor de samenwerking en steun."

 

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van