24 uur van Daytona

Jarvis bezorgt Mazda pole-position voor 24u van Daytona

23 januari 2020 23:59 Aangepast: 24 januari 2020 00:43

Mazda Team Joest mag de 24 uur van Daytona zaterdag van pole-position aanvangen. Voor het tweede jaar op rij was Oliver Jarvis donderdag de snelste in de kwalificatiesessie voor de prestigieuze 24-uursrace.

Het nieuwe seizoen van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship – het Amerikaanse kampioenschap voor de lange-afstandsracerij – wordt dit weekend traditioneel afgetrapt met de ‘Rolex 24’ op de Daytona International Raceway. Net als vorig jaar zal de start van het nieuwe seizoen zaterdag worden aangevoerd door Mazda, dat donderdag het snelste was in de kwalificatiesessie.

Voor het tweede jaar op rij bleek Oliver Jarvis over één rondje de snelste te zijn op de Daytona International Speedway. De Brit stuurde de Mazda RT24-P met startnummer 77 naar de snelste tijd dankzij een 1:33.711. De coureur deelt zijn auto in de race met teamgenoten Olivier Pla en Tristan Nunez.

Mazda deelt de eerste startrij zaterdag met de Acura ARX-05 met startnummer 6. IMSA-kampioen Juan Pablo Montoya moest met een 1:34.514 +0.443s toegeven op de tijd van Jarvis. De derde tijd ging naar Jonathan Bomarito in de tweede Mazda met startnummer 55. Felipe Nasr was de snelste Cadillac-rijder op een vierde plek.

Van der Zande P5, Taylor crasht

De #10 Cadillac van Renger van der Zande – die de 24 uur van Daytona vorig jaar nog wist te winnen – start de race vanaf de vijfde startplek. Van der Zandes nieuwe teamgenoot Ryan Briscoe moest +0.731s toegeven op de snelste tijd van Jarvis.

De kwalificatiesessie voor de Prototypes werd met nog ruim twee minuten op de klok vroegtijdig afgevlagd na een crash van Ricky Taylor. De Amerikaan verloor in de chicane de macht over het stuur van zijn Acura, waarna hij hard rechtdoor de bandenstapels invloog. De coureur van Team Penske kon wel ongedeerd uit zijn bolide klimmen.

Porsche 1-2 in GTLM

Bij de GT’s ging de snelste tijd naar het team van Porsche. Van de zeven fabrieksbolides in de GTLM-klasse was de Porsche 911 RSR met startnummer 911 de snelste in de handen van Nick Tandy. De 1:42.207 was niet alleen goed voor de pole-position, maar betekende tevens een nieuw baanrecord in de GTLM-klasse.

Laurens Vanthoor maakte er een Porsche 1-2 van in de zusterbolide met startnummer 912. De Vlaming moest met een verschil van +0.049s nipt zijn meerdere erkennen in zijn teamgenoot. Achter de beide Porsches wisten de twee gloednieuwe C8.R’s van Corvette de tweede startrij voor zich op te eisen. Antonio Garcia – die de #3 Corvette in de race onder andere deelt met Nick Catsburg – klokte de derde tijd, voor de tweede Corvette met startnummer 4 van Tommy Milner. Daarachter volgden de beide BMW’s. Alessandro Pier Guidi maakte de klasse compleet in de #62 Ferrari.

In de GT Daytona-klasse werd de pole-position een prooi voor het team van Pfaff Motorsports. Zach Robichon ging meer dan vier tienden sneller dan de rest van het veld en pakte daarmee de pole-position in de Porsche met startnummer 9. Steijn Schothorst stuurde zijn Lamborghini naar de vijfde startplek. Jeroen Bleekemolen kon niet deelnemen aan de kwalificatie na een crash van zijn teamgenoot Trenton Estep in de vrije trainingen. De schade aan de Porsche van Black Swan Racing was na de crash van de Amerikaan dermate groot dat het team de kwalificatie moest laten schieten en de race zaterdag achteraan zal moeten aanvangen.

De 24 uur van Daytona gaat zaterdag om 19.35 uur Nederlandse tijd van start.

Uitslag kwalificatie

 

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van