Dakar

Zo verliep Dakar 2020 bij de Nederlandse trucks

18 januari 2020 16:03
Beeld © ANP

Dakar 2020 zit er op! Hoe verliep de loodzware rally, die dit jaar voor de eerste keer in Saudi-Arabië plaatsvond, voor de Nederlandse trucks? Een overzicht.

Dakar 2020 bij de Nederlandse trucks kenmerkte zich door weinig uitvallers, maar daarnaast ook weinig strijd bovenin. Dat had uiteraard ook te maken met de Kamaz-trucks, die deze editie ongenaakbaar waren. Janus van Kasteren reed ondanks de zware concurrentie naar een prima zesde plek. Het hoogst haalbare en de rijder van Team de Rooy/Iveco was daar dan ook bijzonder tevreden mee. Hij was daarmee tevens de enige Nederlander in de top 10 van het eindklassement.

Een andere Nederlandse rijder van Team De Rooy, Vick Versteijnen, had vanaf dag 1 de pechduivel op zijn schouder. Hij viel vlak voor etappe vier uit met mechanische problemen en kon daardoor niet meer op tijd starten. Versteijnen lag daardoor uit het algemeen klassement, maar reed daarna verder in het ‘Dakar Experience’-klassement en behaalde nog wel twee top 10-dagnoteringen in het restant van de rally. Michiel Becx deed als snelle assistentietruck wat hij moest doen en eindigde als zestiende in het eindklassement; de hoogste positie van alle servicetrucks.

Miniatuurvoorbeeld
Dakar

Andrey Karginov is de onbetwiste winnaar in het truck klassement

Richard de Groot kan met zijn Firemen Dakar Team ook terugkijken op een prima editie met een dertiende plek in het eindklassement. Hij zette met zijn vierde plek in etappe 3 zelfs een fantastisch resultaat neer, ondanks dat deze plek tot stand kwam door een fout in de tijdsregistratie. Eén plek achter De Groot werd Jan van de Laar veertiende. De equipe kende in de eerste week de nodige problemen, maar reed eigenlijk gewoon een zeer stabiele rally.

Gerrit Zuurmond moest helaas al afhaken in etappe drie. De truck raakte in die etappe een enorme rots, beschadigde hun Rainbowtruck daarbij teveel en kon de rally niet meer uitrijden. Voor Pascal de Baar was het einde algemeen klassement na etappe zes, waarin een kapot achterdifferentieel roet in het eten gooide. De Baar stond op dat moment achtste in het klassement. Hij kon zijn weg wel vervolgen in het Dakar Experience-klassement en pakte nog twee tiende plekken in de dagklassementen.

Miniatuurvoorbeeld
Dakar

Dakar 2020 samengevat: Etappe 12

Gert Huzink liet zien prima mee te kunnen met de eerste hybride-truck in de rally, maar werd ook regelmatig geplaagd door problemen. Desondanks pakte Huzink tweemaal een vijfde plek, een achtste plek en een mooie vierde plek in de dagklassementen. Door technische problemen en tijdstraffen doet de 24e plek in het klassement niet helemaal recht aan de mooie prestaties van Huzink. De snelle servicetruck van zijn Riwald Dakar Team, Ed Wigman, werd 20e in het algemeen klassement.

Martin van den Brink reed in de tweede week vooral een voorzichtige rally; de coureur wilde koste wat kost de finish halen na een zware achtste etappe, waarin een goed eindklassement werd vergooid. Daarna was een goed eindklassement niet het belangrijkste doel meer. Toch wist Van Den Brink in vier etappes in de top 10 te eindigen met een 23e plek in het algemeen klassement als resultaat.

Tenslotte was daar nog William de Groot. De Groot kende een moeizame start, maar de rally uitrijden was en bleef het enige doel. Dat lukte uiteindelijk ook: De Groot werd zeventiende in het algemeen klassement.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van