Dakar

Hoe verliep Dakar 2020 voor de Nederlandse autocoureurs?

18 januari 2020 15:54
Beeld © ANP

Dakar 2020 zit er op! Hoe verliep de loodzware rally, die dit jaar voor de eerste keer in Saudi-Arabië plaatsvond, voor de Nederlandse autocoureurs? Een overzicht.

Voorafgaand aan deze editie was het al duidelijk dat twee Nederlandse equipes de strijd om het klassement zouden aangaan: Bernhard ten Brinke en Erik van Loon.

Bernhard ten Brinke wist de verwachtingen absoluut waar te maken. Ten Brinke reed in twaalf etappes tienmaal naar een top 10-klassering, waaronder tweemaal een vierde plek. Voor de coureur was dat goed voor een zevende plek in het algemeen klassement; een evenaring van zijn beste Dakar-klassering ooit.

Erik van Loon had in de eerste week een paar behoorlijke pechdagen, waardoor de Nederlander veel tijd verloor. Zo moest hij tot twee keer toe zijn volledige versnellingsbak vervangen. Daardoor moest hij uiteindelijk genoegen nemen met een 25e plek in het eindklassement. Toch finishte Van Loon nog driemaal in de dag top 10.

Miniatuurvoorbeeld
Dakar

Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie in Dakar Rally

Tim Coronel en navigator Tom Coronel kenden een goede Dakar-editie. Sterker nog: Met een 28e plek in het eindklassement zetten zij hun beste prestatie ooit neer in Dakar. Zij hoopten stiekem op een top 20-klassering, maar met deze prestatie mogen zij meer dan tevreden zijn.

Maik Willems reed een zeer stabiele rally zonder al teveel problemen. De equipe reed voorzichtig, niet al te snel, maar daardoor wel betrouwbaar. Het resulteerde in een prima 32e plek in het algemeen klassement. Dezelfde tactiek hanteerde Teun Stam. Zijn enige doel was om te finishen, maar al aan het begin van de rally leek het erop dat dat niet ging lukken na schade aan zijn Toyota Landcruiser. Stam reed daarna vervolgens een stuk meer behoudend, wat resulteerde in een mooie 47e plek in het eindklassement.

Miniatuurvoorbeeld
Dakar

Coronel sluit Dakar af met beste eindresultaat ooit

Peter van Merksteijn wist de finish van Dakar 2020 helaas niet te halen. Twee jaar geleden werd de Nederlander verrassend achtste in het algemeen klassement, maar etappe 9 was dit jaar het einde. Van Merksteijn verloor na een sprong een wiel en rolde hun Toyota op hun kop. De schade bleek te groot om nog te repareren, wat einde Dakar betekende. Van Merksteijn stond op dat moment 29e in het klassement.

Tenslotte reed ook Kees Koolen naar een finish in Dakar. Koolen deed voor het eerst mee in de SSV-klasse, samen met navigator Jurgen van den Goorbergh. Ondanks de nodige problemen reed Koolen tweemaal naar een top 10-plek en een 17e plek in het eindklassement bij de SSV’s.

Joris Kaper

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van