Dakar

Zo verliep Dakar 2020 voor de Nederlandse motorrijders

18 januari 2020 15:45
Beeld © ANP

Dakar 2020 zit er op! Hoe verliep de loodzware rally, die dit jaar voor de eerste keer in Saudi-Arabië plaatsvond, voor de Nederlandse motorrijders? Een overzicht.

Zeven Nederlandse motorcoureurs startten de Dakar Rally op zondag 5 januari. De eerste twee etappes kwam iedereen goed door, maar etappe 3 werd het eindstation voor zowel Martien Jimmink als Olaf Harmsen. Harmsen was de eerste Nederlander die uitviel. Van zijn zware val, waarbij hij het bewustzijn verloor, herinnert de motorrijder zich niks meer. Harmsen brak zijn neus en twee ribben en hield tevens een beenwond en een hersenschudding over aan zijn avontuur.

In dezelfde etappe was het even later over en uit voor Martien Jimmink. De motorrijder remde te hard voor een kuil, waardoor hij over zijn motor vloog en deze op hem terecht kwam. Hij kon vervolgens nauwelijks meer op zijn benen staan en werd afgevoerd per helikopter. In het ziekenhuis bleek er een scheurtje in een ruggenwervel te zitten en waren zeven ribben gekneusd/gebroken. Na transport naar Nederland op een medische vlucht (liggend) bleek dat de coureur ook scheurtjes in twee nekwervels had opgelopen.

Miniatuurvoorbeeld
Dakar

Ricky Brabec pakt eindzege bij de motoren

In etappe 5 waren er weer twee Nederlandse uitvallers: Guillaume Martens en Gerben Lieverdink. Lieverdink had al voor de start van de rally last van een dikke knie en zijn schouder, die in de voorbereiding naar Dakar uit de kom was gevlogen. Toch startte hij aan de rally, maar zag zich genoodzaakt in de vijfde etappe op te geven. Guillaume Martens kwam in dezelfde etappe ten val, waarbij hij letsel aan hoofd en heup opliep. Hij wilde zijn weg vervolgen, maar een medisch team ter plaatste verbood hem dat. Een herstart in het klassement voor afvallers (de ‘Dakar Experience’) ging in rook op nadat zijn crosslaarzen waren meegenomen door zijn inmiddels vertrokken assistentietruck.

Etappe 11 betekende helaas een inktzwarte dag voor de Nederlanders. Edwin Straver kwam in deze etappe op relatief lage snelheid ten val, maar kwam daarbij wel ongelukkig neer. De Nederlander brak daarbij een nekwervel en had tien minuten lang geen hartslag. Straver werd met een helikopter afgevoerd naar een ziekenhuis, waar de Nederlander nu nog steeds ligt en vecht voor zijn leven.

Miniatuurvoorbeeld
Dakar

Motorrijder Straver nog in levensgevaar na val in Dakar Rally

Paul Spierings en Mirjam Pol waren de enige Nederlanders die Dakar 2020 wisten te finishen. Spierings werd 25e in het algemeen klassement; één plek hoger dan zijn klassement van vorig jaar. Mirjam Pol werd 41e en ook voor haar is dat haar beste resultaat ooit in acht Dakar-deelnames. Daarnaast werd Pol de beste vrouwelijke coureur na Laia Sanz in deze Dakar.

Joris Kaper

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van