Zware crash

Toestand Nederlandse coureur nog altijd kritiek: 'Verslagenheid is groot'

17 januari 2020 13:56 Aangepast: 14 februari 2020 14:43
Tijdens de elfde etappe ging het mis voor Edwin Straver Beeld © ANP/RTL7

De Nederlandse motorrijder Edwin Straver verkeert nog altijd in levensgevaar na een zware crash in de Dakar Rally, laat zijn familie weten vanuit het ziekenhuis. Voor de andere Nederlandse rijders zorgde dat voor een moeilijke laatste dag op de rally.

"Edwin is er slecht aan toe. Het is afwachten hoe de situatie zich ontwikkelt", laat zijn vriendin Anja weten. Zij was al samen met Stravers ouders, zijn zus en een paar goede vrienden in Saudi-Arabië voor de finish van de Dakar Rally.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Motorcoureur Edwin Straver breekt nekwervel na crash

Straver kwam tijdens de elfde etappe in de duinen op relatief lage snelheid ongelukkig ten val. Het medische team was relatief snel ter plaatse om bijstand te verlenen, waarbij Straver ter plekke moest worden gereanimeerd. De rijder had op dat moment al tien minuten geen hartslag meer.

Straver is vervolgens per helikopter afgevoerd naar het Saudi German Hospital in Riyaad. Daar bleek dat hij één van zijn bovenste nekwervels heeft gebroken. 

Bekijk de beelden die RTL7 ter plekke maakte:

Moeilijke laatste dag

Zijn mede-coureurs hebben door het ongeluk een moeilijke laatste dag op de Dakar Rally. "Je merkt dat er verslagenheid is bij de Nederlanders", zegt Allard Kalff die vanuit Saudi-Arabië verslag doet van de Dakar Rally. "Edwin is geliefd bij allemaal, daardoor komt het ineens heel dichtbij." Vooral Mirjam Pol heeft het volgens Kalff vandaag zwaar, omdat ze het ongeluk van dichtbij heeft meegemaakt.

Zij is namelijk afgestapt om hulp te bieden aan Straver, waardoor ze een flinke achterstand opliep op de andere rijders. "Ze is anderhalf uur bij hem geweest. Het is helemaal te begrijpen dat ze nu van slag is." Ze heeft vandaag wel de laatste etappe van Dakar gereden en is uiteindelijk op de 41ste plek geëindigd in het klassement. De tijd die ze heeft besteed aan het helpen van Straver heeft ze teruggekregen van de organisatie. 

Zwaarste rally ter wereld

Het is niet voor het eerst, en zal ook niet voor het laatst zijn, dat er in de Dakar Rally zware ongelukken gebeuren. Deze week was er ook al een zwaar ongeluk waarbij motorcoureur Paulo Gonçalves overleed. "Het is de zwaarste rally ter wereld, dus het is per definitie gevaarlijk", zegt Kalff. "Dat wil niet zeggen dat ongelukken erbij horen, maar onvermijdelijk is het niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Portugese motorcoureur Gonçalves overlijdt in Dakar Rally

De organisatie van Dakar heeft wel al maatregelen getroffen waardoor bijvoorbeeld motoren en vrachtagens langzamer rijden. Ook vliegen er meer helikopters rond, waardoor er sneller hulp kan komen bij een crash. "Vroeger lag je zo een uur op een helikopter te wachten, bij Straver waren ze er in acht minuten."

Toch blijven er risico's zitten aan de rally. Volgens Kalff is iedereen in de motorsport zich daar heel erg van bewust, maar maakt dat het niet minder triest als er iets gebeurt. "De wetenschap dat iedereen doet wat ze het liefste doen, zorgt er wel voor dat ze het iets makkelijker een plekje kunnen geven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van