Ga naar de inhoud
Hersenschade te groot

Motorcoureur Edwin Straver overleden aan gevolgen ongeluk bij Dakar Rally

Edwin Straver overleed aan de gevolgen van het ongeluk.

De Nederlandse motorcoureur Edwin Straver is vannacht overleden. De Brabander bezweek aan zijn verwondingen die hij vorige week opliep bij een zeer ongelukkige val tijdens de elfde etappe van de Dakar Rally.

De 48-jarige Straver kwam vorige week met een snelheid van zo’n 50 km/u ten val tijdens de etappe van Shubaytah naar Haradh. De Brabander kwam zeer ongelukkig terecht en brak bij de val een van zijn bovenste nekwervels.

Bekijk hier de beelden die vlak na het ongeluk van Straver zijn gemaakt:

Geen hartslag

Het medische team was snel ter plaatse om bijstand te verlenen, maar Straver had op dat moment al tien minuten geen hartslag meer. Nadat hij ter plekke was gereanimeerd werd hij per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis van Riyad.

Eergisteren werd Straver overgebracht naar Nederland. Zijn toestand bleef uiterst kritiek. De schade aan de hersenen was te groot. Vannacht bezweek hij alsnog aan zijn verwondingen.

Dakar-verslaggever Allard Kalff noemt het overlijden van Straver 'diep triest'. "Het is de harde realiteit van de rally die ineens toch heel dichtbij komt", zegt Kalff in een reactie aan RTL Nieuws. "Wij Nederlanders omarmen de Dakar al jaren. Duidelijker dan dit kun je niet laten zien dat de rally heel wreed kan zijn. Het is wel zo dat Edwin overleden is tijdens iets dat hij het liefste deed, wat het uiteindelijk minder moeilijk maakt om het een plekje te geven."

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse motorcoureur Edwin Straver gereanimeerd na crash Dakar Rally

Ervaren rijder

Straver was in Saoedi-Arabië bezig aan zijn derde Dakar Rally. In 2018 sloot hij zijn debuut af met een 49ste plek in het motorklassement.

Vorig jaar finishte hij als 30ste en pakte hij tevens de titel in het kistklassement, de klasse voor motorrijders die de woestijnrally geheel zonder assistentie van een team of monteurs rijden.

Ook dit jaar nam Straver weer als kistrijder deel aan de Dakar Rally om zijn titel te verdedigen. Het bereiken van de finish en genieten van het avontuur was echter zijn voornaamste doel.

Motorcoureur
Lees ook:
Motorcoureur Paulo Gonçalves overleden tijdens 7de etappe Dakar

Andere Nederlandse slachtoffers

De Dakar Rally – die dit jaar voor de 42ste keer werd verreden – heeft sinds het ontstaan ervan in 1979 al tientallen levens geëist. Dit jaar ging het tijdens de zevende etappe ook al mis voor Paolo Gonçalves. De Portugees, die de rally in 2015 nog als tweede afsloot, overleed op 40-jarige leeftijd na een harde val. 

Straver is het derde Nederlandse dodelijke slachtoffer van de rally. In 1982 komt motorcoureur Bert Oosterhuis om het leven door een zware val. In 1988 sterft navigator Kees van Loevezijn nadat de vrachtwagen waarin hij zit op hoge snelheid over de kop slaat.

Dit is een artikel van