Dakar

Dakar 2020 – de winnaars en verliezers van etappe 9

14 januari 2020 16:55
Beeld © ANP

De negende etappe van de Dakar was een lange. En ook die etappe kent winnaars en verliezers.

De lange dag kwam vooral door de ellenlange verbindingsroute. Deze stukken tellen niet mee voor de wedstrijd, maar echt rustig aan rijden gaat niet. Voor de rijders aan de 410 kilometer lange proef konden beginnen kregen zij 376 kilometer aan verbindingsroute voor de kiezen.

Motoren

Pablo Quintanilla wint de etappe bij de motoren. De Chileen staat na vandaag tweede in het klassement, met een achterstand van bijna 21 minuten op de als vierde gefinishte Amerikaan Ricky Brabec. Met nog drie etappes te gaan wordt het voor Quintanilla een hele kluif om dat gat op eigen kracht dicht te rijden, maar als het mis gaat bij Brabec dan heeft Quintanilla de beste kans om de overwinning in de schoot geworpen te krijgen. Dat kan morgen anders zijn, want Toby Price, Joan Barreda Bort én Jose Ignacio Cornejo Florimo hebben minder dan tien minuten achterstand op Quintanilla. Het gaat nog spannend worden bij de motoren.

Miniatuurvoorbeeld
Dakar

Eerste ritzege motorcoureur Quintanilla in Dakar Rally

De Spaanse Sherco-rijder Lorenzo Santolino is een belangrijke verliezer. Hij stond zestiende in het klassement, maar kan zich tijdens de proef niet meer naar behoren bewegen. Hij wordt door de organisatie opgehaald en doet niet meer mee.

De drie Nederlanders Mirjam Pol, Edwin Straver en Paul Spierings hadden allemaal een degelijke dag, zonder veel te winnen of verliezen.

Auto's

Bij de auto’s zijn de twee winnaars van de dag Stephane Peterhansel en Nasser Al-Attiyah. Zij eindigen als eerste en tweede op de proef, terwijl klassementsleider Carlos Sainz tijd verliest. Al-Attiyah kan daardoor nu echt een vuist maken. Twee dagen geleden was zijn achterstand precies tien minuten, nu is het nog maar 24 seconden.

Het wrak van Peter van Merksteijn. Het wrak van Peter van Merksteijn.

Peter van Merksteijn zette een goede prestatie neer in etappe 8 door als twaalfde te finishen, maar vandaag is het over en uit voor hem. Hij maakt een zware crash mee, waardoor de auto niet in staat is verder te gaan en ook niet meer naar behoren gerepareerd kan worden. Van Merksteijn ligt dus uit de rally. De andere Nederlanders halen de finish wel, waarbij Bernhard ten Brinke het beste resultaat neerzet. Hij wordt zevende en staat ook op die plek in het klassement.

Vrachtwagens

Kamaz-coureur Andrey Karginov wint opnieuw een etappe en breidt zijn voorsprong in het klassement verder uit. Alleen teamgenoot Anton Shibalov heeft minder dan een uur achterstand. Die achterstand van 38 minuten is ook groot genoeg om Shibalov niet het idee te geven dat hij voor eigen kansen kan gaan. Het team van Kamaz is zo goed als zeker van weer een Dakar-titel.

Martin van den Brink had gisteren een rotdag, vandaag gaat het een stuk beter. Hij komt geen heel grote problemen tegen en eindigt op net geen 44 minuten van de dagwinnaar. Het brengt hem slechts de 21e plek, maar gezien het drama van gisteren kan je dit al als overwinning zien. Alle andere Nederlandse truckers halen ook de eindstreep.

Miniatuurvoorbeeld
Dakar

Liveblog Dakar 2020 - etappe 9

RTL GP / Tim Nieuwlands

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van