Dakar

Dakar 2020 - de winnaars en verliezers van etappe 8

13 januari 2020 15:08

De achtste etappe van de Dakar ging niet door voor de motorrijders en de quads in verband met het tragische ongeval van Paulo Goncalves in etappe 7. De andere klassen reden wel, en ook daar zijn er weer winnaars en verliezers.

Miniatuurvoorbeeld
Dakar

Dakar Rally schrapt etappe na dood motorrijder Gonçalves

Dat de motoren niet rijden maakt de proef lastiger voor de eerste auto’s. De auto die als eerste start kan immers niet afgaan op de sporen die de motorrijders achterlaten bij het volgen van dezelfde route. Dat vertaalt zich ook in de uitslag: slechts een van de eerste drie starters eindigde in de top tien. De als derde gestarte Stephane Peterhansel eindigt op de negende plek.

Auto's

De winnaars bij de auto’s zitten bij de groep die net wat later gestart zijn. Zij kunnen wel sporen volgen, wat het navigeren een heel stuk makkelijker maakt. De als zestiende gestarte Mathieu Serradori haalt daar het meeste uit en wint zijn eerste etappe met een voorsprong van vier minuten en vier seconden. Daarmee steekt hij de als zesde gestarte Fernando Alonso de loef af. De tweevoudig wereldkampioen Formule 1 wordt tweede.

Ook drie Nederlanders hebben een goede dag, ondanks wat kleine tegenslagen en lekke banden onderweg. Bernhard ten Brinke wordt zevende, Erik van Loon achtste en Peter van Merksteijn als twaalfde. Met iets minder pech had er wellicht nog meer in gezeten.

Vrachtwagens

Bij de vrachtwagens is Kamaz opnieuw de grote winnaar. Andrey Karginov wint de etappe en vergroot zijn voorsprong in het klassement. Siarhei Viazovich verliest 18 minuten en heeft nu meer dan een uur achterstand. De enige die nog bij Karginov in de buurt komt, is Kamaz-teamgenoot Anton Shibalov. Tenzij er met Sibalov én Karginov iets mis gaat wint Kamaz ook deze Dakar.

Drama voor Van den Brink

De grootste verliezer in het vrachtwagenklassement is vandaag Martin van den Brink. Op ongeveer een derde van de proef komt hij met zijn Renault muurvast te staan in het zand. Ook heeft de truck last van een groot mechanisch probleem. Van den Brink verliest vele uren, als hij zijn weg al kan vervolgen. Hetzelfde kan gezegd worden voor Vick Versteijnen, die honderden kilometers verderop stil is gevallen. Een belangrijk verschil is dat Versteijnen na problemen eerder in de rally al buiten mededinging reed.

Miniatuurvoorbeeld
Dakar

Liveblog Dakar 2020: etappe 8

RTL GP / Tim Nieuwlands

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van