F1-coureur maakt uitstapje

Bottas scoort allereerste rallyzege in Zuid-Frankrijk

09 december 2019 15:35 Aangepast: 09 december 2019 15:43
Bottas in actie met zijn Citroën DS3 WRC

Valtteri Bottas heeft afgelopen weekend in Frankrijk zijn allereerste overwinning behaald in de rallysport. De Finse coureur van het Formule 1-team van Mercedes stuurde zijn Citroën DS3 WRC met een riante voorsprong naar de zege.

Een week na de laatste race van het Formule 1-seizoen stond Bottas dit weekend op het Franse circuit van Paul Ricard – waar in juni ook de Grand Prix van Frankrijk werd verreden – alweer aan de start van een volgend autosportevenement. De Mercedes-coureur deed zijn Finse roots eer aan door samen met navigator Marko Salminen aan de start te verschijnen van een rally-evenement. De Fin kroop achter het stuur van een Citroën DS3 WRC, waarmee hij het onder andere opnam tegen vier andere coureurs in een WRC-auto.

Dominant optreden

Bottas ging vanaf de tweede klassementsproef aan de leiding, en schreef uiteindelijk vijf van de negen etappes aan de Côte d'Azur op zijn naam. Het leverde de Formule 1-coureur uiteindelijk een voorsprong van 50 seconden op, wat Bottas zijn allereerste overwinning opleverde in een competitief rally-evenement.

Achter Bottas eindigde Robert Consani de rally als tweede met zijn Skoda Fabria R5. De laatste podiumplek ging aanvankelijk naar Dorian Boccolacci, maar de Fransman die onder andere actief is in de Formule 2 kreeg nog een tijdstraf van 20 seconden aan zijn broek, waardoor Simon Gachet met zijn Citroën C3 R6 naar de derde plek werd gepromoveerd.

Bottas wist dit jaar vier Formule 1-races op zijn naam te schrijven. De Fin eindigde het kampioenschap uiteindelijk op een tweede plek, het beste resultaat tot dusver in zijn Formule 1-loopbaan.

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van