Formule 1

Sainz 'kampioen van de middenmoot' na late inhaalhactie

01 december 2019 22:07 Aangepast: 01 december 2019 22:12

Een gewaagde inhaalactie op Nico Hülkenberg in de allerlaatste ronde heeft Carlos Sainz de tiende plek opgeleverd in de Grand Prix van Abu Dhabi. De Spanjaard hield daarmee op de valreep één puntje over aan de seizoensfinale, wat uiteindelijk genoeg bleek voor de zesde plek in het kampioenschap.

Nadat hij twee weken geleden in Brazilië zijn allereerste podiumfinish in de Formule 1 scoorde verliep de race van Sainz in Abu Dhabi een stuk moeizamer. Het feit dat de Spanjaard de race moest aanvangen op de zachte band en klem zat in het nodige verkeer zorgden ervoor dat de McLaren-coureur aanvankelijk uit de top 10 zakte. Een alles-of-nietspoging op Nico Hülkenberg in de allerlaatste ronde leverde hem uiteindelijk alsnog de tiende plaats én een WK-punt op.

Dankzij dat extra puntje wist Sainz ten koste van Toro Rosso-coureur Pierre Gasly de zesde plek in het kampioenschap veilig te stellen, en was hij achter de coureurs van de topteams de best geklasseerde rijder van de teams in de middenmoot, waar de verschillen het hele jaar bijzonder dicht bij elkaar lagen.

"Hier ben ik echt heel blij mee", sprak Sainz na afloop. "Het doel dit weekend was om zesde te worden in het kampioenschap, en dat is ons gelukt! Het was geen gemakkelijke race omdat we moesten starten op de zachte band en we de hele race in het verkeer reden. We kozen voor een tweestopper omdat ik me daarmee in de top 10 kon knokken, maar ook in de wetenschap dat dat mijn enige kans was."

'Alsof ik voor een wereldkampioenschap aan het vechten was'

Uiteindelijk wist Sainz het gat naar de afzwaaiende Hülkenberg dicht te rijden, om de Duitser in de allerlaatste ronde in te halen: "Het was de meest enerverende slotronde die ik ooit heb gehad. Het voelde voor mij alsof ik voor een soort wereldkampioenschap aan het vechten was! Ik zat er in Bocht 9 misschien al dicht genoeg achter, maar koos eieren voor mijn geld om in Bocht 11 iets te proberen. Ik had echter geen goede exit van Bocht 10 waardoor ik er iets te ver achter zat. Ik zag echter een gaatje en besloot er toen toch voor te gaan. Gelukkig lukte het."

Het is best gek dat het na zo'n heel seizoen aankomt op één inhaalactie, maar ik ben er erg blij mee," concludeert Sainz. "Ik zal dit niet snel vergeten. Ik ben heel blij met mijn seizoen en ben iedereen binnen het team ontzettend dankbaar."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Eindstand Formule 1-kampioenschap 2019

Met zijn zesde plek eindigt Sainz het seizoen vlak voor Pierre Gasly en Alexander Albon, die allebei een deel van het seizoen voor Red Bull hebben gereden. Mede dankzij het sterke seizoen van Sainz is het team van McLaren het jaar geëindigd op de vierde plek, achter de topteams van Mercedes, Ferrari en Red Bull.

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van