Formule 1

Leclerc behoudt podiumfinish ondanks verkeerde opgave tankinhoud

01 december 2019 19:20 Aangepast: 01 december 2019 20:19

Charles Leclerc heeft zijn derde plek in de Grand Prix van Abu Dhabi mogen behouden. De Monegask wordt niet bestraft voor het feit dat Ferrari een andere hoeveelheid brandstof in zijn bolide had gedaan dan het team zelf vooraf had aangegeven. Wel krijgt de renstal zelf een boete van €50.000,-.

De stewards in Abu Dhabi concludeerden bij een meting voorafgaande aan de race dat de Ferrari van Leclerc een andere hoeveelheid brandstof aan boord had dan het team zelf had opgegeven. De kwestie werd meteen doorgegeven aan de wedstrijdleiding, maar omdat het verschil zo kort voor de start van de race pas werd opgemerkt mocht Leclerc wel gewoon van start gaan en zou de kwestie na de race worden behandeld.

Leclerc eindigde de Grand Prix van Abu Dhabi uiteindelijk op een derde plek, waarna een bijeenkomst tussen de stewards, de FIA en vertegenwoordigers van het team na de race moest uitwijzen of de Monegask zijn podiumklassenring mocht behouden.

Geen diskwalificatie, wel een boete

Het verschil tussen de hoeveelheid brandstof die Leclerc in zijn tank had en de hoeveelheid die het team zelf had opgegeven bedroeg uiteindelijk 4,88 kilogram. De verklaring van de renstal was daarmee inaccuraat en in strijd met Artikel 12.1.1.i van het reglement.

Ondanks de fout van Ferrari besloten de stewards dat Leclerc zijn podiumfinish wel mocht behouden, omdat de Monegask niet de maximaal toegestane hoeveelheid brandstof die een auto tijdens de race aan boord mag hebben of mag verbruiken had overtreden. Wel ontving het team van Ferrari een boete van €50.000,-.

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van