Formule 2

Formule 2-coureur Raghunathan scoort tweede schorsing van het seizoen

30 november 2019 13:41 Aangepast: 30 november 2019 14:04

Formule 2-coureur Mahaveer Raghunathan is er voor de tweede keer dit seizoen in geslaagd om 12 strafpunten op zijn superlicentie bij elkaar te sparen. De Indiase coureur heeft daarmee zijn tweede schorsing van 2019 verdiend, al mag hij dit weekend wel gewoon racen in Abu Dhabi.

Raghunathan rijdt dit seizoen voor het eerst in de Formule 2, maar de 21-jarige coureur wist tot dusver slechts één puntje te scoren toen hij in Italië als tiende werd geklasseerd. De coureur van MP Motorsport is dit seizoen echter wel een absolute klasse apart als het aankomt op het scoren van strafpunten. De Indiër moest eerder dit seizoen al het raceweekend in Oostenrijk uitzitten omdat hij het maximum van 12 strafpunten op zijn superlicentie bij elkaar had verzameld. Van die schorsing lijkt de coureur echter weinig te hebben geleerd, aangezien hij dit weekend in Abu Dhabi voor de tweede keer in één seizoen de 12 strafpunten heeft aangetikt.

Bizarre incidenten

Raghunathan sprokkelde dit seizoen zijn strafpunten bij elkaar voor een aantal opmerkelijke en vaak ook gevaarlijke overtredingen. Zo reed hij in Bahrein nog een volledige ronde extra terwijl de finishvlag al was gezwaaid, sneed hij in Monaco de eerste bocht af alvorens hij een andere coureur raakte die hem op een ronde zette en scoorde hij in Frankrijk maar liefst negen(!) strafpunten in één weekend, wat resulteerde in een schorsing voor het raceweekend in Oostenrijk.

Na zijn schorsing ging Raghunathan in de tweede seizoenshelft vrolijk verder waar hij gebleven was. Dit weekend lapte hij aan het einde van de vrije training in Abu Dhabi alle regels aan zijn laars tijdens het maken van een proefstart. De Indiër maakte op het rechte stuk zijn proefstart terwijl er voor hem nog twee andere auto’s stonden die eveneens een proefstart wilden maken. Raghunathan zorgde daarmee voor een dermate gevaarlijke situatie dat de stewards hem drie strafpunten oplegden, waardoor de coureur voor de tweede keer dit seizoen 12 strafpunten op zijn superlicentie bij elkaar heeft verzameld.

Raghunathan in actie in Abu Dhabi Raghunathan in actie in Abu Dhabi

Waar een schorsing in andere sporten na het ontvangen van een rode kaart regelmatig voor kan komen, is het oplopen van een schorsing in de racerij zeker op de hogere niveaus een zeldzaamheid. Sinds de introductie van het strafpuntensysteem in 2014 heeft geen enkele andere coureur de 12 punten bij elkaar verzameld die automatisch leiden tot een race schorsing. Raghunathan is daar binnen één seizoen dus niet één, maar twee keer in geslaagd! Daarmee verbreekt de Indiër alle records.

Raghunathan mag toch racen

Hoewel Raghunathan een tweede schorsing heeft verdiend, hoeft hij niet voor de tweede keer verplicht een raceweekend uit te zitten. Na het bereiken van de 12 strafpunten wordt een coureur namelijk geschorst voor het volgende raceweekend. Het raceweekend in Abu Dhabi is echter ook voor de Formule 2-coureurs het laatste van het seizoen. Daarnaast nemen Formule 2-coureurs – in tegenstelling tot hun collega's in de Formule 1 – hun strafpunten niet mee naar het volgende seizoen, waardoor Raghunathan volgend jaar weer met een schone lei zou beginnen mocht hij ook na de winter weer terugkeren in de Formule 2.

Autosportfederatie FIA heeft nog niet gereageerd op de kwestie. Raghunathan zal daarom zaterdag gewoon mogen deelnemen aan de hoofdrace in Abu Dhabi. Voor straf zal hij de race wel vanuit de pits moeten aanvangen.

Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van