Dakar Rally

26 Nederlandse teams naar vernieuwde Dakar Rally

20 november 2019 20:05 Aangepast: 21 november 2019 13:47

Organisator ASO heeft vanochtend meer details bekendgemaakt over de 42e editie van de Dakar Rally. Op een bijeenkomst in Parijs werd de route voor de aankomende editie gepresenteerd, terwijl tevens meer informatie bekend werd gemaakt over de nieuwe regels en het aantal deelnemers.

De Dakar Rally begint in januari aan haar derde hoofdstuk, nadat na Afrika en Zuid-Amerika nu voor het eerst het Midden-Oosten het decor is voor de woestijnrally. In gastland Saudi-Arabië staan op 5 januari in totaal 557 deelnemers, verdeeld over 351 voertuigen aan de start van Dakar 2020. Het deelnemersaantal ligt daarmee iets hoger dan vorig jaar, toen er 334 voertuigen aan de start stonden in Peru. De motoren en quads tellen met een aantal van 170 het meeste aantal inschrijvingen. Bij de auto’s en ssv’s staan er 134 teams aan de start. Het deelnemersveld wordt compleet gemaakt door 47 trucks.

53 Nederlanders

In totaal zijn 53 nationaliteiten vertegenwoordigd in de aankomende Dakar Rally. Frankrijk is hofleverancier met 258 deelnemers, gevolgd door Spanje (77). Nederland heeft in totaal 53 coureurs, monteurs en navigatoren actief in de rally, waarvan het merendeel is verdeeld over de 26 voertuigen die officieel met een Nederlandse vlaggetje achter de naam staan ingeschreven. Bij de motoren staan acht Nederlanders op de deelnemerslijst waaronder Olaf Harmsen, de enige Nederlandse debutant in Dakar 2020, waar in totaal 85 deelnemers voor het eerst aan de start zullen staan. Verder staan er zeven Nederlandse auto’s aan de start in Jeddah en gaan elf Nederlandse teams het avontuur aan met een truck.

Van alle deelnemers die in Saudi-Arabië het avontuur aan gaan hebben er 65 ook al deelgenomen aan Dakar-edities in Afrika én Zuid-Amerika. Toch heeft de Dakar-organisatie voor alle deelnemers weer de nodige uitdagingen in petto. Zo is de totale route van Dakar 2020 ruim 7,800 kilometer lang, waarvan 5,000 getimede wedstrijdkilometers. In totaal staan er 12 etappes op het programma, die zowel het materieel, de rijkunsten als de navigatievaardigheden op de proef zullen stellen. Met technische paden, uitgestrekte vlaktes en pittige zandduinen biedt de 42e Dakar voor ieder wat wils.

 

De route van Dakar 2020 in vogelvlucht

Nieuwe regels

Naast het parcours heeft de wedstrijdleiding ook in het reglement wat extra sportieve uitdagingen opgenomen. Zo krijgen deelnemers op minstens vier wedstrijddagen pas enkele minuten voor de start het roadbook voor die dag, waardoor grote fabrieksteams niet langer een mannetje vooruit kunnen sturen om het parcours van die dag te verkennen. Voor de motoren en quads wordt er voor het eerst een ‘Super Marathornetappe’ geïntroduceerd, waar tussen twee etappes in slechts 10 minuten aan de machine mag worden gesleuteld.  Ook de traditionele marathonetappe, waarin ook de deelnemers bij de auto’s en trucks het zonder assistentie van hun team moeten doen, keert komend jaar weer terug.

Om de minder professionele deelnemers tegemoet te komen kan er tijdens de komende editie een joker worden ingezet. Teams die door problemen niet het einde van een etappe halen mogen met deze joker toch weer starten de volgende dag in een apart ‘Dakar Experience’ klassement. Deze joker is echter maar één keer in te zetten. Verder zullen alle deelnemers in iedere etappe verplicht een kwartier rust moeten houden. Deze verplichte stop was er vanwege het bijtanken de afgelopen jaren al voor de motoren en quads. In de komende editie komt er echter ook een verplichte stop voor de auto’s en trucks, wat de veiligheid van alle deelnemers ten goede moet komen.

De Dakar Rally gaat op 5 januari van start in Jeddah. Op vrijdag 17 januari ligt de eindstreep in Qiddiyah. Bekijk hieronder een overzicht van de Nederlandse teams.

Motoren
Nr. Naam Merk
37 Paul Spierings Husqvarna
40 Edwin Straver KTM
54 Mirjam Pol Husqvarna
93 Guillaume Martens KTM
96 Wesley Pittens Yamaha
115 Olaf Harmsen KTM
124 Martien Jimmink Husqvarna
146 Gerben Lieverdink KTM

 

Auto's
Nr. Coureur/Navigator Merk
307 Bernhard ten Brinke / Tom Colsoul Toyota
314 Erik van Loon / Sébastien Delauney Toyota
316 Peter van Merksteijn / Michael Orr Toyota
347 Tim Coronel / Tom Coronel Buggy
359 Maik Willems / Rob van Pelt Toyota
369 Teun Stam / René Bargeman Toyota

 

SSV's
Nr. Coureur/Navigator Merk
429 Kees Koolen / Jurgen van den Goorbergh CAN-AM

 

Trucks
Nr. Crew Merk
505 Janus van Kasteren / Marcel Snijders / Darek Rodewald IVECO
506 Martin van den Brink / Wouter de Graaff / Mitchel van den Brink Renault
507 Gert Huzink / Rob Buursen / Martin Roesink Renault
514 Pascal de Baar / Jan van der Vaet / Stefan Slootjes Renault
522 Vick Versteijnen / Teun van Dal / André van der Sande IVECO
524 Richard de Groot / Raph van den Elshout / Jan Hulsebosch Renault
525 Gerrit Zuurmond / Jasper Riezebos / Klaas Kwakkel MAN
527 Jan van de Laar / Ben van de Laar / Dolf Huijgens DAF
530 Ed Wigman / Joël Ebbers / Dirk Schatorie MAN
531 Michiel Becx / Erwin Kuijpers / Bernard der Kinderen IVECO
533 William de Groot / Edwin van de Langenberg / Harrie Schuurmans DAF

 

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van