Dakar Rally

The Beast 3.0: Tim en Tom Coronel presenteren Dakar 2020-auto

19 november 2019 22:47 Aangepast: 20 november 2019 16:27

Tim en Tom Coronel gaan in januari opnieuw samen het avontuur aan in de Dakar Rally. In Huizen heeft de tweeling vanavond vol trots 'The Beast 3.0' gepresenteerd, de auto waarmee ze vanaf 5 januari wederom gaan deelnemen aan de zwaarste woestijnrally ter wereld.

Nadat ze in 2017 allebei individueel met een buggy de eindstreep van de Dakar Rally haalden, gingen de gebroeders Coronel in 2018 weer samen het avontuur aan in Le Dakar. Met een zwarte Jefferies Buggy, al snel omgedoopt tot 'The Beast', beleefde de tweeling de nodige avonturen in de Zuid-Amerikaanse woestijn. Afgelopen jaar keerde het duo terug met een verbeterde variant van de zwarte bolide en werd opnieuw de finish gehaald. Voor de editie van 2020 heeft het team van Coronel opnieuw flink wat verbeterpunten aangebracht, met 3.0-versie van The Beast als resultaat.

"Al vanaf februari zijn we vol gas bezig om ons kindje weer wat meer volwassen te laten worden", vertelt Tim, die in eigen werkplaats in Huizen het hele jaar bezig is met het ontwerp en de bouw van de Dakar-bolide. "We begonnen met een lijst van acht pagina's aan verbeterpunten en die zijn allemaal afgevinkt. Dan hebben we het vooral over ergonomie, gewicht en bodywork. Zo is de voorkant korter, hebben we een andere voorwielophanging, een andere veerweg en verbeterde draagarmen."

De nieuwe buggy is zo gebouwd dat eventuele problemen sneller en gemakkelijker verholpen kunnen worden. Iets wat ook wel nodig zal zijn, aangezien de Dakar Rally komend jaar niet in Zuid-Amerika, maar voor het eerst in Saudi-Arabië zal worden verreden: "In Saudi-Arabië rijden we veel meer door de wildernis dus ik verwacht minder locals die kunnen helpen. We moeten eventuele problemen dus makkelijker en sneller kunnen verhelpen, aldus Tim.

Broer Tom legt uit dat het ontwerpproces voor het nieuwe wapen feitelijk al tijdens de vorige editie van de Dakar begon: "Als we aan het rijden zijn, zijn we constant met elkaar in gesprek. Ik heb een notitieboekje bij me om dingen in te noteren. Dat doen we nog tijdens de proeven. Dan zit je er middenin en weet je wat er speelt, als je een maand na de rally bij elkaar komt is een deel alweer vergeten. De eerste verbeteringen worden dus 'on the fly' besproken. Het huiswerk voor Tim!"

Nieuwe uitdagingen in Saudi-Arabïë

Ondanks de verhuizing naar het Midden-Oosten verwacht Tom Coronel ook in de komende editie weer voldoende uitdagingen op hun pad tegen te komen: "De organisatie wil elk jaar verrassen, dus wat dat betreft verandert er weinig. Ze willen dat minstens de helft de finish niet haalt, want het is niet voor niets de zwaarste rally ter wereld. Inmiddels kennen we hun trucjes een beetje: zo zijn de laatste kilometers altijd de zwaarste. Het venijn zit hem in de staart, dat hebben we de afgelopen jaren wel geleerd. Het avontuur zal voor ons wel heel anders zijn: Saudi-Arabië is geen Zuid-Amerika. En zand in Chili is anders dan het zand in Afrika of het Midden-Oosten. We komen ook dit jaar weer voor heel grote verrassingen te staan maar daarom doen we ook mee, niet om hetzelfde te zien als vorig jaar. Dus kom maar op."

Overnachtingen in woestijn verleden tijd

De Dakar Rally gaat komende winter op 5 januari van start en zal opnieuw uitgebreid te volgen zijn via de dagelijkse uitzendingen op RTL 7. Daarin kwamen de afgelopen jaren heel wat beelden voorbij waarin de gebroeders na flinke tegenslagen moesten survivallen en overnachten in de woestijn. Als het aan Tim ligt zijn die beelden echter verleden tijd. Op de vraag hoeveel nachten de broers de komende Dakar-editie gaan doorbrengen in de woestijn antwoordt hij lachend: "Nul. Het is 's nachts namelijk ontzettend koud in de woestijn dus dat gaan we niet meer doen!"

 

VIDEO | Tim Coronel na Robinson-avontuur klaar voor Dakar 2020

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van