Formule 1

Ferrari-teambaas roept Vettel en Leclerc op het matje: 'Dit mag niet gebeuren'

18 november 2019 03:01

De Grand Prix van Brazilië is voor het team van Ferrari geëindigd in een absolute deceptie. Sebastian Vettel en Charles Leclerc raakten elkaar in de slotfase van de race, wat voor beide rijders een vroegtijdig einde van de wedstrijd betekende.

Vettel was vanaf de start van de race verwikkeld in het gevecht om de podiumplaatsen, terwijl de als de 14e vertrokken Leclerc na sterke inhaalrace en een Safety Car-situatie eveneens zicht op het podium had. Leclerc wist zich in de eerste bocht langs zijn teamgenoot te knokken, maar toen Vettel in de sprint naar Bocht 4 in de tegenaanval ging reden beide rijders elkaar in de wielen. Een lichte touché bezorgde allebei de rijders een lekke band, waarna ze auto's langs de kant van de baan moesten parkeren.

Leclerc: 'Vettel probeerde me naar binnen te duwen'

"We moeten de situatie nog analyseren, maar zoals ik het heb gezien vanuit de auto haalde ik Seb in de eerste bocht in, waarna ik hem in de sprint naar Bocht 4 een klein beetje ruimte gaf aan de buitenkant", blikte Leclerc na afloop terug op het incident. "Hij besloot ervoor te gaan. Toen ik dat gat open liet denk ik dat hij me iets naar de binnenkant van de baan probeerde te duwen. Het zat heel dicht bij elkaar. Alles gebeurde zo snel. Daarna raakten we elkaar."

Door de nulscore van Ferrari en de zege van Verstappen werd de derde plek in het kampioenschap tevens overgenomen door de Nederlander. Met nog één race te gaan heeft de Red Bull-coureur een vrij comfortabele marge van 11 punten op Leclerc: "Het is heel frustrerend, zeker omdat de derde plek in het kampioenschap nu een heel moeilijk verhaal gaat worden met nog één race te gaan. Ik ga er alles aan doen dus we zullen zien, maar het is heel frustrerend na een race als deze."

Vettel: 'Ik had een veel betere exit'

Vettel hield zich na het incident iets meer op de vlakte: "Er valt niet veel over te zeggen," aldus de Duitser. "Ik kwam met meer snelheid uit de chicane en probeerde hem in te halen. Het is jammer dat we de race niet uit hebben kunnen rijden. Het ging er best agressief aan toe in de chicane, maar ik had een veel betere exit en meer vermogen over in de batterij. Ik dacht dat ik er al voorbij was. Ik weet niet wat die touché veroorzaakte, maar het maakte een einde aan allebei onze races."

Ondanks het feit dat beide Ferrari's het podium in zicht hadden, denkt Vettel niet dat de overwinning mogelijk was geweest: "Ik denk dat Max buiten bereik was. Hij reed ook op versere banden, dus de overwinning was niet mogelijk geweest denk ik."

'Een kleine aanvaring met grote gevolgen'

Teambaas Mattia Binotto was na de race op zijn zachtst gezegd not amused met de actie van zijn coureurs, maar wil het incident eerst met beide rijders bespreken in Maranello: "Ik heb het incident nog niet teruggekeken en dat wil ik vandaag ook niet meer doen," aldus Binotto. "In het heetst van de strijd kun je soms tot de verkeerde conclusie komen. Ik heb beide rijders gesproken maar we zullen nog een keer met ze om de tafel gaan zitten om te bespreken wat er vandaag is gebeurd. Wat het eindoordeel echter ook mag zijn, het belangrijkste is dat ik teleurgesteld ben met dit resultaat en baal voor het team. De twee coureurs moeten zich schuldig voelen ten opzichte van het team. Het was een hele kleine aanvaring met grote gevolgen, maar dit soort dingen mogen gewoon niet gebeuren."

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van