Formule 1

Verstappen: 'Dit is veelbelovend voor volgend jaar'

18 november 2019 03:02 Aangepast: 18 november 2019 05:21

Een ijzersterke race in Brazilië heeft Max Verstappen zondag zijn achtste overwinning in de Formule 1 opgeleverd. Met een aantal knappe inhaalacties, een goede strategie van het team en een ijzersterke Red Bull heeft de Limburger in de voorlaatste race van het seizoen alvast zijn visitekaartje afgegeven voor 2020.

Na een paar mindere races heeft het team van Red Bull de voorbije weken weer aardig de smaak te pakken, wat in Brazilië werd onderstreept met een dominant weekend van Verstappen. De Nederlander wist voor het eerst in de Formule 1 een pole-position om te zetten in een overwinning, al kreeg hij de zege niet cadeau.

"Er is een hoop gebeurd vandaag, maar de start was goed. Om maar meteen bij het begin te beginnen", aldus Verstappen, die na zijn eerste pitstop wel kortstondig de leiding moest afstaan aan Hamilton: "De eerste stint was vrij goed, maar aan het einde verloren mijn banden wat grip en had ik wat last van het verkeer. In de pitstraat werd ik vervolgens ook nog bijna in de muur gereden door Kubica. Het was echt heel close."

Verstappen stelde echter meteen orde op zaken, en wist in een paar honderd meter zowel de Ferrari van Leclerc als de Mercedes van Hamilton in te halen: "Lewis kwam gelukkig een beetje klem te zitten achter Charles, dus ik zette meteen de druk op de ketel en kon Charles gelukkig inhalen in Bocht 12. Daarna had ik een slipstream en DRS van Lewis, en kon ik hem met het vermogen vol open inhalen in Bocht 1. Vanaf dat moment was het vooral een kwestie van de banden sparen en was het wachten tot Mercedes weer zou reageren. Gelukkig hadden we voor onze tweede pitstop een groot genoeg gat om een ronde langer door te rijden. De pitstop van het team daarna was geweldig, 1,9 seconde geloof ik. Echt ongelofelijk."

Cruciale derde pitstop

In zijn tweede pitstop wisselde Verstappen naar de Medium-band, maar zag de Nederlander de Mercedes van Hamilton ronde voor ronde dichterbij komen. Toen de Safety Car op de baan kwam om de stilgevallen Mercedes van Bottas weg te halen maakte Red Bull een cruciale keuze door bewust de leiding af te staan en weer de pits in te duiken voor een set zachte banden. Met zijn verse banden was Verstappen in het voordeel bij de herstart, en kon hij buitenom in Bocht 1 meteen weer de leiding overnemen van Hamilton. Een actie die uiteindelijk beslissend bleek te zijn.

"Het team maakte echt een geweldige keuze door me weer naar binnen te halen voor de zachte band. Op dat moment wist ik niet zeker of dat wel ging werken, maar bij de herstart had ik meteen een goede herstart en kon ik hem buitenom inhalen. We hadden een mooi gevecht in Bocht 1 en daarna ook weer in Bocht 4. Daar zag je echt dat de versere band mij het voordeel gaf. Vanaf dat moment stond ik de leiding niet meer af en controleerde ik de race."

Verstappen geniet van duel met Hamilton

Verstappen genoot van zijn gevecht met Hamilton en het feit dat hij tijdens de race nog aardig aan de bak moest: "Vechten tegen een wereldkampioen is altijd beter dan wanneer je met iemand vecht om P10 of wat dan ook. Het was een mooi duel en we gaven elkaar genoeg ruimte. Daar genoot ik echt van. Soms wil je een race hebben waar je van begin tot einde de controle hebt, maar nu na de race ben ik ook wel blij dat ik een race als deze heb gehad."

Verstappen werd in Brazilië op het podium vergezeld door oud-teamgenoot Pierre Gasly, die er daarmee met zijn Toro Rosso voor zorgde dat motorleverancier Honda voor het eerst in 28 jaar een 1-2 scoorde. De Japanse fabrikant heeft net als het team van Red Bull veel vooruitgang geboekt, wat volgens Verstappen veelbelovend is voor volgend seizoen.

'Goed teken voor volgend jaar'

"Ik ben heel blij met de vooruitgang die we maken. Kijkende naar de laatste paar races is een clean weekend zonder tegenslagen datgene wat je wil hebben, en dat hebben we dit weekend gehad. Het is geweldig dat je dat kunt afsluiten met een overwinning en veelbelovend voor volgend seizoen. Ik denk dat we de laatste paar races veel geleerd hebben. Dat is een goed teken voor volgend jaar."

Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van