Formule 1

Vettel en Hamilton verbaasd over Honda-power Verstappen

16 november 2019 23:21 Aangepast: 16 november 2019 23:28

Nadat de afgelopen maanden veel vraagtekens werden gezet bij de prestaties van de Ferrari-krachtbron, was het zaterdag Max Verstappen die met zijn pole-position in Brazilië voor verbaasde blikken zorgde bij Sebastian Vettel en Lewis Hamilton. Beide rijders hadden zowel in de bochten als op het rechte stuk geen antwoord op de snelheid van de Red Bull, wat voor beiden als een verrassing kwam.

De krachtige Ferrari-motor bezorgde de Italiaanse renstal in de tweede helft van het Formule 1-seizoen vele successen, maar het leidde ook tot vraagtekens. Boze tongen beweren dat de Scuderia sjoemelt met de brandstoftoevoer en het verbruik van de olie, al is de Italiaanse renstal nooit betrapt op vals spelen.

De verdachtmakingen bereikten twee weken geleden een hoogtepunt in Austin, waar Max Verstappen de woede van Ferrari op zijn hals haalde door te insinueren dat een minder weekend van de renstal verband hield met het feit dat de renstal nu niet meer vals kan spelen. In Brazilië waren de rollen omgedraaid, en was het Sebastian Vettel die na de pole-position van Verstappen graag wat olie op het vuur gooide.

'Wel een beetje verdacht'

"We moeten toegeven dat we vandaag op waarde zijn geklopt", aldus Vettel, die vervolgens met een duidelijke knipoog verbaasd reageerde over de sterke prestaties van de Honda-krachtbron achterin Verstappens Red Bull. "Ik was wel een beetje verrast om de Red Bulls zo hard te zien gaan op de rechte stukken. Dat is wel een beetje verdacht," lachte de Duitser.

'Red Bull net zo snel op het rechte stuk'

Vettel moest met zijn tweede tijd uiteindelijk 0.123 seconde toegeven op de tijd van Verstappen. De Ferrari-coureur verloor vooral terrein in het technische middengedeelte van het circuit van Interlagos, maar kon die tijd – in tegenstelling tot eerdere kwalificaties – niet terugwinnen op de rechte stukken. Verstappen was in de derde sector, een sprint naar de finish, net zo snel als de doorgaans krachtigere bolides van Ferrari en Mercedes.

"We hebben veel kwalificaties gezien waar wij iets sneller zijn op de rechte stukken, maar iets verliezen in de bochten. Vandaag waren Max en Alex (Albon) echter net zo snel als ons op de rechte stukken. Ik weet niet hoe dat komt. Wij hebben in ieder geval niets anders gedaan."

Hamilton: 'Geen idee waar ze het vandaan halen'

Ook Lewis Hamilton waren de goede prestaties van de Honda-motor opgevallen: 'Het is natuurlijk geweldig voor de sport dat we er nog een motorfabrikant bij krijgen die goede motoren levert en hun team naar voren helpt," aldus de Brit, die beslag wist te leggen op de derde startplek. "Ik weet niet echt waar ze dat voordeel hier vandaan halen. Ze hebben hier geen nieuwe motor, maar ze waren heel snel en dat geeft wel aan dat wij aan de bak moeten. In de fabriek in Engeland is het team nu alweer hard aan het werk voor volgend jaar."

"Ik geloof niet dat Red Bull er de vorige race zo goed bij zat met de topsnelheid. Daarnaast waren ze ook het snelst van iedereen in de tweede sector, dus ze hebben dit weekend duidelijk nog net zoveel downforce op de auto maar meet vermogen. Ik heb geen idee waar ze dat vandaan halen."

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van