Formule 1

Vettel: 'Beschuldigingen Verstappen heel onvolwassen'

14 november 2019 19:44 Aangepast: 14 november 2019 19:56

Sebastian Vettel denkt niet dat de teleurstellende resultaten van Ferrari tijdens de Grand Prix van Amerika iets te maken hebben met een kort daarvoor gepubliceerde technische richtlijn van de FIA. De Duitser denkt dat de plotselinge inzinking een heel andere oorzaak had, en is dan ook niet onder de indruk van wilde geruchten omtrent de legaliteit van de Ferrari-krachtbron.

Ferrari kende twee weken geleden een teleurstellende Grand Prix van Amerika, die volgens sommigen te maken had met een nieuwe technische richtlijn van de FIA. Die nieuwe richtlijn verbiedt de teams om met een slim trucje de metingen van de brandstoftoevoer te verstoren, waardoor er meer brandstof in de motor geïnjecteerd kan worden om extra vermogen te genereren. Ferrari heeft het gebruik van dit handigheidje altijd ontkend en is er ook nooit op betrapt. Desondanks wees Max Verstappen na afloop van de Grand Prix van Amerika met de beschuldigende vinger naar Ferrari, door te insinueren dat de renstal vals speelde en met de nieuwe technische richtlijn haar voordeel in heeft moeten leveren.

Verstappens uitspraken schoten in het verkeerde keelgat bij Ferrari. Zo liet Charles Leclerc weten dat de Nederlander "niet weet waar hij het over heeft", en waren de uitspraken van Verstappen volgens Ferrari-teambaas Mattia Binotto "niet goed voor de sport."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Leclerc en Binotto halen uit naar Verstappen: 'Hij weet er niets van'

Diplomatieke Verstappen blikt alleen vooruit

Verstappen werd zelf donderdag voorafgaande aan de Braziliaanse Grand Prix nogmaals geconfronteerd met zijn uitspraken, maar besloot deze keer wijselijk zijn mond te houden: "Ik heb het er liever niet meer over. Het is belangrijker dat we vooruit kijken en ons focussen op de laatste twee races van het seizoen en de strijd op de baan" was het diplomatieke antwoord van de Limburger. "De FIA zit er bovenop en dat is goed. Het is nu voor iedereen heel duidelijk wat er wel en niet mag."

Sebastian Vettel was donderdag wel bereid om nog even terug te komen op de uitspraken van Verstappen: "Ik heb er niet veel over te zeggen, alleen dat zijn opmerkingen heel onvolwassen waren", sprak de Duitser. "Het is nu aan ons om op het circuit het best mogelijke antwoord te geven."

Vettel: inzinking Austin niet motor-gerelateerd

De grote vraag dit weekend is of Ferrari haar mojo in Brazilië weet terug te vinden, of dat de Italiaanse renstal het ook op het circuit van Interlagos lastig krijgt. Vettel gaat er in ieder geval vanuit dat de inzinking in Austin niet gerelateerd was aan de hoeveelheid vermogen.

"We hebben in Austin geen vermogen verloren. Ik denk dat we er vooral voor hadden gekozen om met iets meer downforce te rijden dan de rest. In de kwalificatie was dat goed te zien. We wonnen een beetje op het rechte stuk, niet zoveel als normaal, maar in de bochten verloren we minder dan gebruikelijk. Dat heeft altijd verband met elkaar. In de race had ik niet echt een rol van betekenis, maar had Charles [Leclerc] niet de snelheid die we normaal hebben. Ik weet echter dat dat niet aan de motor lag."

Vettel trekt zich niets aan van geruchten

Vettel trekt zich verder niets aan van de geruchten rondom de krachtige Ferrari-motor, maar toonde vooral veel lof voor zijn team: "Mochten we echt de sterkste motor hebben – ik weet de cijfers van de andere motorfabrikanten niet – dan is dat een geweldige prestatie van onze motorafdeling. De laatste vijf jaar had Mercedes de sterkste motor, dus als wij nu sinds een paar maanden in het voordeel zijn hoop ik dat het de komende vijf jaar zo blijft. Het laat mij koud wat andere mensen daarover te zeggen hebben."

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van