FIA WEC

Peugeot keert terug naar Le Mans met Hypercar

13 november 2019 15:28 Aangepast: 13 november 2019 15:35
De Peugeot 908 in actie op Le Mans (2011)

Peugeot zal vanaf 2022 met een hybride-aangedreven Hypercar deel gaan nemen aan het FIA World Endurance Championship. Daarmee keert het Franse merk voor het eerst sinds 2011 ook terug in de 24 uur van Le Mans, die deel uitmaakt van het kampioenschap.

Het World Endurance Championship (WEC) neemt halverwege volgend jaar afscheid van de LMP1-bolides, waarna er in het nieuwe seizoen van 2020/2021 in de topklasse gereden gaat gereden gaat worden met gloednieuwe Hypercars. Eerder maakten Toyota, Aston Martin, Glickenhaus en ByKolles al bekend dat ze vanaf volgend seizoen met de nieuwe bolides gaan racen in het WK lange-afstandracen. Vanmiddag heeft Peugeot laten dat ook het Franse merk het nieuwe Hypercar-concept wel ziet zitten, en vanaf 2022 met een eigen Hypercar terugkeert op het hoogste niveau.

Ondanks de aankondiging heeft Peugeot nog geen details bekendgemaakt over het nieuwe programma. Meer informatie volgt 'begin 2020', al gaan er geruchten dat het Franse concern voor haar Hypercar gaat samenwerken met de succesvolle Franse chassisbouwer ORECA.

Le Mans-historie

Peugeot vocht van 2007 tot en met 2011 voor het laatst om de overwinning in de 24 uur van Le Mans met de diesel-aangedreven 908 HDi FAP. Voor 2021 had het Franse merk een hybride-versie ontwikkeld, maar werd kort voor het nieuwe seizoen de stekker uit het project getrokken. Later mengden Porsche en Toyota zich in de LMP1-klasse in de strijd met Audi, maar inmiddels is Toyota het enig overgebleven fabrieksteam in de topklasse van het WEC.

Hypercar

Om meer fabrikanten naar het WEC te lokken voert de klasse volgend jaar het Hypercar-reglement in. De ontwikkelingskosten van deze nieuwe bolides ligt een stuk lager dan de huidige LMP1's, terwijl fabrikanten wel gebruik mogen blijven maken van hybride-aandrijving. Deze argumenten hebben het bestuur van Groupe PSA, het moederbedrijf van Peugeot Sport, uiteindelijk doen besluiten om vanaf 2022 weer terug te keren in de lange-afstandsracerij.

Peugeot Sport was voor het laatst met een eigen fabrieksteam actief in het zand en de modder. Tot vorig jaar was het Franse merk namelijk met succes actief in de Dakar Rally en het WK Rallycross, maar inmiddels is uit beide projecten de stekker getrokken.

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van