DTM

DTM presenteert concept voor futuristische nieuwe raceklasse

07 november 2019 15:23 Aangepast: 07 november 2019 15:28

ITR, de organisator van het Duits toerwagenkampioenschap, heeft vandaag een futuristisch concept gepresenteerd voor een nieuwe raceklasse. In de nieuwe klasse moet er gereden gaan worden met 1000 pk sterke bolides die rijden op elektriciteit of waterstof, en worden de pitstops automatisch uitgevoerd door robots.

Het concept zal de DTM niet gaan vervangen. ITR wil vooral dat de futuristische bolides gaan rijden in het programma van de DTM, zodat de deelnemende autofabrikanten de kans krijgen om hun eigen 'high-performance' elektrische bolides van de toekomst te ontwikkelen.

De plannen voor de nieuwe raceklasse in beeld

ITR mikt op auto's met een vermogen van zo'n 1000 pk en een topsnelheid van 320 kilometer per uur. Die cijfers liggen significant hoger dan die van de DTM-bolides in het huidige Class One-reglement, die 'slechts' zo'n 600 pk hebben met een topsnelheid van 200 km/u.

De auto's moeten gaan rijden op elektriciteit of waterstof, terwijl ITR ook iets bijzonders voor ogen heeft in de pitstraat: een pitstop waar geen enkele persoon meer aan te pas komt. De vier banden moeten vervangen worden door een aantal geautomatiseerde robots, die tevens ook de accu of waterstoftank vervangen.

Een specifieke datum voor de lancering van de nieuwe klasse is er nog niet, al worden er volgens ITR wel al gesprekken gevoerd met een aantal bedrijven uit de autobranche om te onderzoeken of ze bij het project betrokken willen zijn.

'Laten zien dat we iets nieuws te bieden hebben'

"Dit is een gewaagd en innovatief concept", aldus ITR-voorzitter Gerhard Berger. "Je moet vooruit kijken als je de toekomst van de autosport vorm wilt geven en een alternatief wilt bieden dat de fans inspireert. Het moge duidelijk zijn dat fabrikanten die betrokken willen zijn in de autosport zich steeds meer richten op alternatieve vormen van aandrijving. Hybride- en elektrische auto's hebben al een belangrijk aandeel op de markt, maar aan echt inspirerende concepten ontbreekt het nog. We zijn momenteel in gesprek met een groot aantal bedrijven en specialisten uit de automotivesector om te zien of ze bij dit project betrokken willen zijn. We willen met dit concept laten zien dat we fabrikanten iets nieuws te bieden hebben."

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van