Formule 1

Leclerc en Binotto halen uit naar Verstappen: 'Hij weet er niets van'

04 november 2019 01:16 Aangepast: 04 november 2019 11:11

Charles Leclerc en Ferrari-teambaas Mattia Binotto hebben na afloop van de Grand Prix van Amerika fel gereageerd op beschuldigingen van Max Verstappen. De Nederlander insinueerde na afloop van een teleurstellende race van de Italiaanse renstal dat het team vals speelt, wat bij Ferrari niet in goede aarde viel.

Ferrari was sinds de zomerstop bezig aan een ijzersterke reeks, maar in Austin vertrok er voor het eerst in de tweede seizoenshelft geen Ferrari van pole-position en eindigde het team voor het eerst in veertien races naast het podium.

Charles Leclerc kwam na een kleurloze race op 50 seconden achterstand als vierde aan de finish, terwijl Sebastian Vettel veel terrein verloor bij de start en uiteindelijk al snel uitviel door een kapotte wielophanging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bottas wint in Amerika, Hamilton pakt zesde wereldtitel

Trucje

Volgens Max Verstappen zijn de teleurstellende prestaties van Ferrari in Austin een logisch gevolg van een door Red Bull aangevraagd verzoek tot opheldering bij de FIA. Hoewel er officieel geen namen worden genoemd, verdenken een aantal teams Ferrari er al weken van dat de renstal sinds de zomerstop een illegaal trucje uithaalt met de brandstoftoevoer, waardoor de krachtbron op bepaalde momenten - met name in de kwalificatie - meer vermogen kan leveren.

Geen enkel team heeft het vervolgens aangedurfd om een officieel protest in te dienen tegen de Scuderia, al koos het team van Red Bull er vorige week wel voor om de kwestie aan te kaarten bij de FIA. De autosportfederatie verschafte vervolgens duidelijkheid en liet in een zogenaamde technische richtlijn aan de teams weten dat een systeem dat de metingen van de brandstoftoevoer weet te omzeilen niet is toegestaan.

Verstappen beschuldigt Ferrari van vals spel

Verstappen werd na afloop van de Amerikaanse Grand Prix gevraagd of de minderde prestaties van Ferrari voor hem als een verrassing kwamen, waarna hij in zijn antwoord niet om de hete brei heen draaide: "Oh dat is niet heel verrassend. Wat denk je hoe dat komt? Ik denk dat je het zelf wel kunt invullen. Dit verklaart alles", aldus Verstappen, die vervolgens te horen kreeg dat Vettel in de openingsronde klaagde over onderstuur en een gebrek aan grip: "Ja dat zou ik ook zeggen."

De verdachtmakingen dat Ferrari sinds de zomerstop sjoemelt met haar motoren zijn altijd ontkend door de Italiaanse renstal. Verstappen betichtte de Italiaanse renstal na de race in Austin voor de camera van Ziggo echter van vals spel. "Dat gebeurt er als je stopt met vals spelen," aldus de Limburger. Een opmerking die bij Charles Leclerc in het verkeerde keelgat schoot.

'Hij weet niet eens waar hij het over heeft'

"Ik vind het eerlijk gezegd een grote grap," reageerde Leclerc op de uitspraken van Verstappen. "Hij weet niet eens waar hij het over heeft, hij zit niet in het team. Wij weten precies wat we doen. Ik weet niet waarom hij zich er over uit laat. Hij weet er helemaal niets van."

Ook Ferrari-teambaas Mattia Binotto betreurt de uitspraken van Verstappen: "Ik hoor en lees dit weekend allerlei berichten over een technische richtlijn en de impact daarvan op onze auto's. Na de race heb ik uitspraken gehoord die naar mijn mening heel teleurstellend zijn," aldus Binotto, die vervolgens benadrukte dat Ferrari ook in Austin de pole-position had kunnen scoren. 

"Ik geloof dat we gisteren heel dicht bij de pole zaten, net als bij de vorige race in Mexico. Ik denk dat Seb de pole-position had kunnen pakken, maar misschien iets te voorzichtig was in één bocht. Charles daarentegen had door een probleem in de ochtend de derde vrije training moeten overslaan, waarna we de vervangende motor in zijn auto moesten terugschroeven. Ik ben er vrij zeker van dat we de potentie hadden om ook hier de pole-position te scoren, dus ik weet niet wat het probleem is."

Uitspraken Verstappen 'niet goed voor de sport'

Binotto liet weten dat Ferrari van de FIA 'helemaal niets' heeft hoeven veranderen aan de motoren, en bevestigde dat een gebrek aan grip tijdens de race het probleem was: "Kijkende naar de race was de snelheid op het rechte stuk zeker niet ons probleem. Beide rijders hadden daarentegen aan het begin van de race wel duidelijk problemen met de grip van de auto. Na die eerste stint was de snelheid van Charles wel aardig."

"Dit soort uitspraken zijn totaal verkeerd in deze sport", verwees Binotto nogmaals naar de teksten van Verstappen. "Het is niet goed voor de sport en ik denk dat iedereen iets voorzichtiger moet zijn met zijn uitspraken."

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van