Formule 1

Hamilton pakt zesde wereldtitel: 'Dit is overweldigend'

04 november 2019 00:02 Aangepast: 04 november 2019 03:41

Lewis Hamilton heeft zondag in Austin voor de zesde keer de Formule 1-wereldtitel veiliggesteld. De Brit had aan een tweede plek in de Grand Prix van Amerika ruim voldoende om met nog twee races te gaan al de titelstrijd in zijn voordeel te beslissen.

Hamilton hoefde dit weekend in Texas nog maar vier WK-punten te scoren om net als in 2015 op het Circuit of the Americas de wereldtitel te pakken. Valtteri Bottas – de enig overgebleven concurrent van Hamilton in de titelstrijd – deed wat hij kon doen door zijn teamgenoot in de slotfase nog de zege af te pakken, maar met zijn tweede plaats kon Hamilton na afloop alsnog het titelfeest gaan vieren.

"Dit is echt overweldigend", sprak een emotionele Hamilton, die de race na een teleurstellende kwalificatie als vijfde moest aanvangen. "Het was zo'n zware race vandaag. Gisteren was ook een moeilijke dag voor ons, maar Valtteri heeft het fantastisch gedaan dus ik moet hem echt feliciteren. Vandaag wilde ik me gewoon terugvechten en het team de 1-2 bezorgen. Ik dacht dat die één-stopstrategie niet ging werken, maar ik heb er alles aan gedaan om het alsnog te laten slagen."

"Toen ik zes of zeven jaar oud was vertelde mijn vader me dat ik nooit moest opgeven, en dat is een beetje het motto van onze familie geworden. Ik pushte als een gek vandaag en ik hoopte dat ik de zege nog kon pakken, maar aan het einde had ik er helaas niet meer de banden voor."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bottas wint in Amerika, Hamilton pakt zesde wereldtitel

Hamilton nadert record Schumacher

Hamilton is pas de tweede coureur in de Formule 1-historie die meer dan vijf wereldtitels in de wacht heeft weten te slepen. Alleen Michael Schumacher staat met zeven wereldtitels nu nog boven de Brit.

"Ik voel zoveel emoties nu. Het is echt een eer om tussen al die legendes te mogen staan. Het is moeilijk onder woorden te brengen hoe ik me nu voel. Natuurlijk is het puur geluk, maar ik ben ook dankbaar. Ik zag zojuist de glimlach op het gezicht van mijn vader, en dat zegt alles. Hij heeft mijn vanaf de eerste dag gesteund, maar ook mijn moeder, mijn stiefmoeder. Ze hebben zo hard gewerkt om ervoor te zorgen dat ik hier vandaag heb kunnen staan. Ik ben echt blij dat ze er allemaal bij zijn vandaag."

Hamilton dankt Lauda en Mercedes

Hamilton bedankte na afloop ook het team van Mercedes, waarmee Hamilton de laatste zes jaar vijf van zijn wereldtitels heeft behaald:"Ik ben iedereen in de fabriek zo dankbaar, iedereen die me dit jaar heeft gesteund en zo hard heeft gewerkt. Het is zo'n eer om te mogen werken voor dit team en om het materiaal te krijgen waarmee we prestaties als die van vandaag kunnen leveren."

Ook had de Brit nog een speciaal woord van dank voor Niki Lauda, de drievoudig Formule 1-kampioen die eerder dit jaar kwam te overlijden maar Hamilton in 2013 naar Mercedes haalde en sindsdien binnen het team een belangrijke steunpilaar was voor de Brit.. "Ik mis Niki ontzettend veel en ik weet dat hij vandaag zijn pet zou hebben afgenomen. Gisteren zou hij gezegd hebben dat hij me teveel betaalt, maar vandaag had hij zijn pet afgenomen. Zonder Niki had ik hier niet gestaan. Hij is in onze gedachten nog altijd bij ons."

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van