FIA Motorsport Games

Coronel achtste in eerste race FIA Motorsport Games

02 november 2019 14:58 Aangepast: 02 november 2019 15:02

Tom Coronel heeft de eerste toerwagenrace van de inaugurele FIA Motorsport Games in Italië afgesloten op een achtste plek. De Nederlander leek vanmiddag op het circuit van Vallelunga op weg naar een podiumfinish, maar na een touché was een achtste plek met een gehavende Honda het maximaal haalbare.

De FIA Motorsport Games, ook wel bestempeld als de Olympische Spelen van de autosport, worden dit weekend voor het eerst georganiseerd in Italië. Het evenement bestaat uit zes disciplines, waarbij Nederland naast Tom Coronel in de Touring Car Cup ook nog vertegenwoordigd is in de Karting Slalom Cup met Nina Pothof en Bastiaan van Loenen.

Vanmiddag stond op het circuit van Vallelunga de eerste van twee toerwagenraces op het programma. Coronel mocht de race als vierde aanvangen. Klim Gavrilov pakte vanaf pole-position de leiding namens Rusland, terwijl Mato Homola de tweede plek greep namens Slowakije. John Filippi had voor Team Frankrijk de derde plek in handen, maar de Cupra-rijder kreeg al snel bezoek van Coronel. Beide heren vochten een mooi duel uit om de derde plek, waarna ook de Belg Gilles Magnus zich ermee besloot te bemoeien. Een Safety Car voor het stilvallen van de Alfa Romeo van Team Noorwegen zorgde echter voor een kortstondige wapenstilstand.

Touché gooit roet in het eten

Na de onderbreking sloeg Rusland vooraan meteen weer een gaatje, waarna Coronel al snel weer aan besloot te dringen bij Filippi. Door het gevecht om de derde plek kon Magnus echter opnieuw in de aanval bij Coronel, waarna beide rijders niet voor elkaar wilden wijken. Het leidde uiteindelijk tot een touché waarvan vooral Coronel de dupe werd. Een tik op het achterwiel wierp de Nederlander terug naar de zevende plek, maar door de schade aan de ophanging van de Honda was het nog maar de vraag of Coronel het einde van de race ging halen.

Ondanks het feit dat Coronel zijn handen vol had aan de wegligging van de Honda dacht de Nederlander niet aan opgeven. De coureur uit Eemnes knokte zich terug in de race en wist zich ondanks de schade aan zijn auto zelfs nog knap te verdedigen in een duel met Zweden. Coronel moest zich uiteindelijk alsnog gewonnen geven, maar scoorde met een achtste plek wel waardevolle punten.

Vooraan het veld werd de race op dominante wijze gewonnen door de Rus Gavrillov. Homola bezorgde Slowakije de tweede plek, terwijl Magnus na zijn touché met Coronel ook nog Filippi te grazen had genomen en zo namens België het podium compleet maakte.

Zondag staat de tweede race op het programma, die door Coronel van plek drie zal worden aangevangen. De gecombineerde resultaten van beide races bepalen uiteindelijk wie er met de medailles naar huis mogen gaan.

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van