Formule 1

Coureurs F1 verdeeld over klimaatdiscussie: 'Dan kunnen we beter thuisblijven'

25 oktober 2019 14:22 Aangepast: 25 oktober 2019 16:00

Een aantal Instagram-posts van Lewis Hamilton heeft de klimaatdiscussie in de Formule 1 -paddock flink aangewakkerd. De Brit spoort anderen aan om milieubewuster te gaan leven en ziet ook graag de Formule 1 groener worden, maar niet alle coureurs zijn overtuigd van zijn gedachtegang.

Hamilton uitte vorige week op zijn Instagram zijn zorgen over het klimaat, waarna hij zijn miljoenen volgers aanspoorde om milieubewuster te gaan leven. Tijdens de persconferentie voorafgaande aan de Grand Prix van Mexico, waar de Brit dit weekend zijn zesde wereldtitel kan veiligstellen, werd Hamilton nogmaals gevraagd naar zijn zorgen om het klimaat.

"Ik probeer voor het einde van het jaar klimaatneutraal te leven", aldus Hamilton. "Ik sta niet meer toe dat er op mijn kantoor of bij mij thuis plastic wordt gekocht. Ik wil dat alles te recyclen is, tot de deodorant, tandenborstels en al dat soort dingen aan toe."

Privéjet eruit, elektrische auto's erin

Hamilton pronkte in het verleden graag met zijn nogal flamboyante levensstijl wanneer hij met zijn privéjet de hele wereld overvloog om feestjes, modeshows of andere evenementen bij te wonen. Inmiddels zijn de tijden echter veranderd. De Brit heeft z'n privéjet vorig jaar verkocht, terwijl de auto's in zijn garages stuk voor stuk worden vervangen door elektrische exemplaren. Daarnaast is hij sinds 2017 ook veganist.

December 2016: Hamilton poseert op z'n eigen privéjet December 2016: Hamilton poseert op z'n eigen privéjet

"Ik heb mijn vliegtuig ruim een jaar geleden verkocht en vlieg nu veel minder. Daarnaast ben ik nu ook veel meer in Groot-Brittannië bij mijn familie in plaats van op vakantie te gaan. Ik heb mijn dieet aangepast, wat een vrij drastische verandering was, en thuis heb ik nu een elektrische Smart. Ik heb een aantal van mijn auto's verkocht. Een aantal van hen wil ik niet eens verkopen omdat ik van ze houd en ik er hard voor heb gewerkt. Daarnaast heb ik ook drie Mercedessen in Amerika. Die heb ik allemaal teruggestuurd en ingeruild voor elektrische EQC's."

Hamilton houdt het echter niet bij de aanpassingen in privéleven. De Brit probeert ook Mercedes en modeketen Tommy Hilfiger te overtuigen om meer aan het milieu te denken: "Hier in de kantine bijvoorbeeld. Er wordt veel gebruikgemaakt van plastic, maar hier hebben we vooral flesjes van biologisch afbreekbaar plastic. Daarnaast werk ik ook met Mercedes aan een plan. Autofabrikanten leveren bijvoorbeeld allemaal lederen interieurs voor hun auto's. Waarom kunnen we daar geen nepleer van maken? Bij Tommy Hilfiger is bijna 70% van de kleren die ik heb gedaan duurzaam. Ze zijn gemaakt van gerecycled materiaal of nepleer. Het doel is om dat op 100% te krijgen, hopelijk binnen twee jaar."

"In de Formule 1 gebruiken we inmiddels een derde minder brandstof, maar ik denk dat de Formule 1 nog meer kan doen," vertelt Hamilton. "Ze zijn plannen aan het opstellen, maar ik denk dat we alle industrieën en de Formule 1 moeten aansporen om nog meer te doen."

Perez aan de kant van Hamilton

Hamilton wordt in zijn missie gesteund door een aantal coureurs, waaronder Sergio Perez: "Het is heel belangrijk dat we ons laten horen," aldus de Mexicaan die dit weekend zijn thuisrace rijdt. "We bereiken een hele hoop mensen, zeker iemand als Lewis. Ik zie wel eens de berichten die hij op social media plaatst. Veel mensen volgen hem, dus als we daarmee de wereld een beetje kunnen helpen zie ik daar niets verkeerds in."

Hypocriet

Anderen zijn het minder eens met de uitspraken van Hamilton. Zo noemde tweevoudig F1-kampioen Fernando Alonso de uitspraken van de Brit eerder deze week nogal hypocriet, en denkt ook Kimi Raikkonen dat het voor een Formule 1-coureur nogal apart is om te lobbyen voor een beter milieu.

"Iedereen op deze planeet is er natuurlijk bij betrokken, en uiteindelijk proberen we allemaal te doen wat we kunnen," aldus de Fin. "Maar heel eerlijk gezegd denk ik dat wij ons niet in de juiste positie bevinden om er een heel punt van te maken. Uiteindelijk verbranden wij namelijk iedere week liters brandstof. En voor wat? Om eerste of tweede worden?"

"Natuurlijk doen we wat we kunnen, maar ik denk dat de Formule 1 zich niet in de beste positie bevindt om anderen te gaan vertellen wat ze moeten doen voor een beter milieu, want dan kunnen we beter thuisblijven en het racen achterwege laten."

Verstappen: 'Ik houd wel van een hamburger'

Ook Max Verstappen ziet weinig in de levensstijl van Hamilton: "Ik houd wel van een hamburger op zijn tijd, daar ga ik niets aan veranderen," aldus de Red Bull-coureur. "Daarnaast houd ik ook van benzine, kan ik dat zeggen? Ik houd niet van elektrische dingen, op mijn elektrische step die ik thuis heb na dan. Maar voor een Formule 1-auto is het niets. Ik weet dat het klimaat heel belangrijk is, maar de Formule 1 bestaat ook al een tijdje en ik denk niet dat we er een heel drama van moeten maken en drastische maatregelen moeten nemen. Als je het niks vindt, kijk dan gewoon niet."

Uiteindelijk zijn er voor Hamilton ook grenzen in zijn strijd voor een beter klimaat. Zo is een overstap naar de Formule E, de elektrische raceklasse waar Mercedes komend seizoen ook met een fabrieksteam in actief is, namelijk nog een stapje te ver: "Ik heb nul interesse om deel te nemen aan de Formule E," erkent de Brit. "Ik hou van racen en wil er graag mee doorgaan, maar ik ben momenteel niet van plan om daaraan deel te gaan nemen.

Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van