Dakar Rally

Gerard de Rooy niet van start in Dakar Rally

21 oktober 2019 13:47 Aangepast: 22 oktober 2019 17:59

Gerard de Rooy zal in januari niet gaan deelnemen aan de Dakar Rally. Een hernia houdt de tweevoudig winnaar van het truckklassement tijdens de komende editie aan de kant.

De Rooy liep in 2009 tijdens de Silk Way Rally een zware rugblessure op waardoor hij de Dakar Rally in 2010 al moest laten schieten. Een jaar later stond hij wel aan de start van de woestijnrally, maar moest hij vanwege zijn rugblessure al snel weer de handdoek in de strijd gooien. In 2012 keerde hij terug in de rally en trad hij met zijn eerste Dakar-zege in de voetsporen van vader Jan, waarna hij de rally in 2016 voor de tweede maal wist te winnen.

Ondanks zijn overwinningen en podiumplaatsen bleef De Rooy de afgelopen jaren last houden van zijn rug. Tijdens een testsessie in Marokko vorige week bleken de klachten dermate groot dat De Rooy het zekere voor het onzekere neemt en heeft besloten om in januari niet te gaan deelnemen aan de Dakar Rally.

'Wil niet het risico nemen'

"Er is goed mee te leven, maar ik wil niet het risico nemen dat het erger wordt", vertelt De Rooy. "Doordat bovenin mijn rug wervels vastzitten, wordt het onderin meer belast. Daardoor is een hernia ontstaan. In het dagelijkse leven heb ik er weinig last van. Het is goed onder controle en ik kan vrijwel alles, maar de klappen opvangen in een rally is wel een probleem. Ik merkte bij de test in Marokko dat het na een paar dagen toch wel pijn ging doen. Twee weken achter elkaar dagelijks meerdere opdonders te verwerken krijgen, dat is gewoon een te groot risico op dit moment."

Door de afzegging van De Rooy zal Petronas Team De Rooy op 5 januari met vier trucks in Djedda aan de start staan van de Dakar Rally, die volgend jaar voor het eerst in Saoedi-Arabië wordt verreden. Janus van Kasteren, Vick Versteijnen, Michiel Becx en Albert Llovera vormen de geheel nieuwe line-up van de Brabantse renstal. Ondanks zijn afzegging zal De Rooy wel afreizen naar Saoedi-Arabië om zijn team als coach bij te staan.  

 

De Rooy: 'Jammer dat ik er niet bij ben'

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van