IndyCar Series

Van Kalmthout wil in de voetsporen van Luyendijk en Senna treden

17 oktober 2019 12:02 Aangepast: 17 oktober 2019 12:15

Terwijl Max Verstappen inmiddels al een aantal seizoenen furore maakt in de Formule 1, is de kans groot dat er volgend jaar ook een Nederlands talent in de Amerikaanse tegenhanger van de Formule 1 actief is. Rinus van Kalmthout mocht deze week voor de tweede keer testen met een IndyCar-bolide, en hoopt volgend jaar te debuteren in de Amerikaanse topklasse.

Waar de meeste Europese autosporttalenten het via kampioenschappen als de Formule 3 en de Formule 2 tot de Formule 1 proberen te schoppen, koos Van Kalmthout al vroeg in zijn loopbaan voor een avontuur in Amerika. In 2017 koos de coureur uit Hoofddorp voor het Road to Indy-programma, een traject dat jonge talenten via de lagere klassen naar de top van de Amerikaanse racerij moet helpen: de IndyCar Series. De Nederlander boekte al snel succes en wijzigde zijn naam naar Rinus VeeKay, omdat de Amerikanen nogal moeite hebben met de uitspraak van zijn achternaam.

In het voorprogramma van de IndyCar werd 'VeeKay' in 2017 tweede in het USF2000-kampioenschap, waarna hij een jaar later de titel pakte in het Pro Mazda-kampioenschap. Dit jaar kwam hij uit in de Indy Lights, de juniorklasse direct onder de IndyCar Series die ook wel te vergelijken is met de Formule 2. Daarin was Van Kalmthout met zes overwinningen opnieuw succesvol, maar moest hij de titel uiteindelijk laten aan de Amerikaan Oliver Askew.

Van Kalmthout viert zijn Indy Lights-overwinning in St. Petersburg Van Kalmthout viert zijn Indy Lights-overwinning in St. Petersburg

Met zijn goede resultaten heeft Van Kalmthout zich flink in de kijker gereden bij een aantal IndyCar-teams, wat dit jaar zelfs al tot een kennismaking met de IndyCar-bolides leidde. VeeKay mocht tijdens de zomer al voor Ed Carpenter Racing testen op het circuit van Portland, waarna afgelopen dinsdag opnieuw een test voor ECR volgde op het circuit van Mid-Ohio.

Als zoon van oud-coureur Marijn van Kalmthout is het racen VeeKay met de paplepel ingegoten. Daarnaast kan de 19-jarige coureur ook nog eens rekenen op de steun van Arie Luyendijk. De tweevoudig Indy 500-winnaar is in Amerika nog altijd een legende en als steward zelfs nog nauw betrokken bij de IndyCar Series.

'Een speciaal talent'

"Ik wist niet veel van Rinus, totdat hij hier kwam racen", vertelt Luyendijk op de officiële site van de IndyCar Series. "Toen hij racete in de F2000 won hij twee races op Road America. Het was vooral de manier waarop hij die races won, ik wist toen al dat hij een speciaal talent is en uit het juiste hout gesneden is."

Luyendijk besloot Van Kalmthout als een soort mentor bij te staan in Amerika, en vergelijkt hem met een succesvol talent als Colton Herta, die vorig jaar ook tweede werd in de Indy Lights maar dit jaar in zijn allereerste IndyCar-seizoen meteen de allerjongste racewinnaar ooit werd in de autosportklasse: "Rinus is net zo goed als alle andere jongelingen hier. Dan heb ik het over Colton Herta, Pato O'Ward, dat soort jonge jongens. Hij is net zo goed."

"Rinus is enorm vastberaden. Hij is zo fit. Tijdens zijn IndyCar-test voor Ed Carpenter Racing heeft hij meer dan 140 rondjes gereden. Hij heeft het ontzettend goed gedaan. Zijn rondetijden, zijn fitheid, alles was heel erg goed. In de Indy Lights had hij een beetje pech wat hem een hoop punten heeft gekost, anders had hij voor het kampioenschap kunnen vechten."

VeeKay wil Luyendijk evenaren

Van Kalmthout zelf is dolblij met de steun van Luyendijk, en hoopt in de toekomst zelfs in de voetsporen van de Indy 500-winnaar te kunnen treden: "Ik hou van Arie," vertelt VeeKay. "We zijn echt vrienden nu en vertellen elkaar echt van alles. Ik zou graag als Arie willen zijn. Dat is het doel, om zijn resultaten en zijn nalatenschap te evenaren. Maar ook als Ayrton Senna. Als je ziet hoe heel Brazilië achter hem stond. Ik hoop dat ook te bereiken in Nederland."

Hoewel Van Kalmthout nog geen IndyCar-contract op zak heeft, lijkt de Nederlander wel goede kaarten in handen te hebben voor 2020: "Er zijn best een aantal teams die interesse in mij hebben getoond. Het is mooi om die aandacht te krijgen."

Het nieuwe IndyCar-seizoen gaat volgend jaar op 15 maart van start in de straten van St. Petersburg, Florida. Het hoogtepunt van het seizoen – de Indianapolis 500 – wordt op 24 mei verreden.

Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van