Formule 1

Grand Prix van Japan ronde te vroeg afgevlagd

13 oktober 2019 13:58 Aangepast: 13 oktober 2019 14:04

De Grand Prix van Japan was zondagochtend officieel een ronde te kort. Door een nog onbekende oorzaak werd een ronde voor het einde van de race al het officiële eindsignaal gegeven.

De race op het circuit van Suzuka had volgens de officiële planning 53 ronden lang moeten zijn, maar door een fout bij de FIA werd de race al halverwege de 53e ronde afgevlagd. Op een ledscherm naast de baan werd tijdens de bewuste ronde al het signaal gegeven dat de race ten einde was. Volgens de officiële reglementen moet in zo’n geval het moment waarop de leider van de race voor het laatst start/finish is gepasseerd dan als het officiële einde van de race worden genomen, in dit geval dus het einde van ronde 52.

De regel dat het ledscherm met het zwart/wit geblokte patroon naast de baan het officiële einde van de race markeert is in gebruik genomen na de Grand Prix van Canada van vorig jaar. Tijdens die bewuste race in Montréal werd de echte zwart/wit geblokte vlag door een menselijke fout namelijk een ronde te vroeg gezwaaid. Zondag in Japan was het dus precies omgekeerd, en gaf niet de man met de finishvlag, maar het ledscherm naast de baan door een nog onbekende fout te vroeg aan dat de race al ten einde was.

Hoewel de fout geen gevolgen heeft voor de podiumfinishers, is dit wel het geval voor een aantal coureurs onderin de top 10. Door de fout wordt Sergio Perez – die crashte tijdens de laatste ronde – namelijk alsnog als negende geklasseerd. Nico Hülkenberg schuift daardoor op naar de tiende plek, terwijl Lance Stroll buiten de punten officieel als elfde is gefinisht.

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van