Formule 1

Dubbele tijdstraf voor Leclerc na incident met Verstappen

13 oktober 2019 11:54 Aangepast: 13 oktober 2019 12:45

Charles Leclerc heeft na afloop van de Japanse Grand Prix een dubbele tijdstraf aan zijn broek gekregen. De Monegask is teruggezakt naar de zevende plek in de uitslag na zijn aanvaring met Max Verstappen aan het begin van de race.

Leclerc tikte aan het begin van de Grand Prix van Japan de Red Bull van Max Verstappen naast de baan, wat uiteindelijk tot een vroegtijdig einde van de race leidde voor de Limburger. Leclerc zelf hield aan het incident een beschadigde voorvleugel over, maar zou uiteindelijk wel als zesde aan de finish komen.

De wedstrijdleiding besloot aanvankelijk geen onderzoek in te stellen naar het incident, maar kwam daar al snel op terug. Na de race hebben de stewards besloten om Leclerc voor de aanvaring alsnog een tijdstraf van vijf seconden op te leggen, terwijl het onnodig lang doorrijden met een kapotte voorvleugel hem nog eens op tien strafseconden extra komt te staan. Daardoor zakt de Monegask in de uitslag terug van de zesde naar de zevende plek, en klimt Daniel Ricciardo een plekje naar voren.

Leclerc verantwoordelijk voor incident

"Op het moment dat auto's 16 [Leclerc] en 33 [Verstappen] de apex van Bocht 2 naderden, zat auto 33 er marginaal voor", viel te lezen in een verklaring van de stewards. "Auto 33 hield een wijde lijn aan en gaf daarmee voldoende ruimte aan de binnenkant, maar auto 16 verloor grip aan de voorzijde van de auto doordat hij dicht achter de auto's voor hem reed. Daardoor gleed hij al ondersturend naar de buitenkant van de baan met als gevolg dat auto 33 naast de baan werd gedrukt."

"Hoewel het verlies van de grip voor auto 16 het contact veroorzaakte en niet opzettelijk was, had er wel rekening gehouden moeten worden met het verlies van de grip. De bestuurder van auto 16 wordt daarom verantwoordelijk gehouden voor het incident."

Ferrari creëerde onveilige situatie

Leclerc reed na het incident nog enkele ronden door met de beschadigde voorvleugel, wat er voor zorgde dat de brokstukken van de Ferrari Lewis Hamilton – die achter Leclerc reed – om de oren vlogen. Omdat Ferrari Leclerc niet meteen naar de pits had gehaald, kreeg de Monegask nog tien strafseconden extra aan zijn broek, terwijl Ferrari zelf werd bestraft met een boete van €25.000,- vanwege het creëren van een onveilige situatie.

"Ik had last van onderstuur, wat leidde tot de aanvaring", sprak Leclerc zelf na afloop voor de camera's van Sky F1. "Ik weet niet wat er verder gebeurde omdat ik de beelden nog niet heb teruggezien. Het was gewoon een heel lastige situatie."

 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Verstappen boos op Leclerc: ‘Gewoon een domme actie’

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van