Formule 1

Uitgelegd: Waarom Vettel niet werd bestraft voor zijn valse start

13 oktober 2019 11:32 Aangepast: 13 oktober 2019 11:36

Sebastian Vettel rolde vanochtend voor het doven van de rode lichten op het circuit van Suzuka al enkele centimeters van zijn startplek, maar werd toch niet bestraft voor een valse start. De stewards van de Japanse Grand Prix gaven na afloop van de race tekst en uitleg.

Vettel mocht de Grand Prix van Japan van pole-position aanvangen, maar de Duitser bewoog voor het doven van de rode lichten al enkele centimeters naar voren. Vettel trapte vervolgens op de rem, maar juist op dat moment doofden de rode lichten waardoor de Duitser ondanks zijn 'valse start' alsnog een slechte start had. Het kostte de Ferrari-coureur de leiding, en uiteindelijk een kans op de overwinning.

De start van Vettel werd tijdens de race onderzocht door de stewards, maar die besloten de Duitser uiteindelijk toch geen straf op te leggen.

Acceptabele tolerantie

"De stewards hebben het videobewijs en de meetresultaten van de door de FIA ondersteunde transponder op de auto bestudeerd", viel na afloop te lezen in een verklaring. "Hoewel de video aantoont dat de auto bewoog, was de hoeveelheid van deze beweging binnen de acceptabele tolerantie van de Formule 1."

Vanwege het feit dat Vettels auto slechts een beperkt aantal centimeters van zijn plek bewoog en tijdens het doven van de rode lichten wel stilstond, ontsnapte de Duitser aan een drive-through penalty of stop & go-penalty. Twee weken geleden kreeg Vettels oud-teamgenoot Kimi Raikkonen wel een straf aan zijn broek vanwege een valse start. De stewards oordeelden in Rusland echter dat de Alfa Romeo van de Fin tijdens het doven van de rode lichten wel bewoog.

Hoewel Vettel niet werd bestraft voor zijn 'valse start', verloor de Duitser in de eerste meters van de race wel kostbaar terrein: "Het duurde lang voordat de lichten uitgingen, maar het was mijn fout," stak de Duitser na afloop de hand in eigen boezem. "Ik verloor momentum, dus uiteindelijk kostte het me nog meer dan wanneer ik gewoon een slechte start zou hebben gehad. Nu was het echt een beroerde start namelijk."

Duel met Hamilton

Uiteindelijk kostte de slechte start Vettel de overwinning, maar wist hij in de slotronden wel nog knap zijn tweede plek te verdedigen ten opzichte van Hamilton: "Ik wist dat Lewis achter me de baan op zou komen na zijn tweede pitstop. Ik besloot mezelf zo goed mogelijk te positioneren op de punten waar ik een goede exit moest hebben en op de plekken waarvan ik wist dat hij er een bedreiging kon vormen. Dat pakte goede uit, maar al met al was het geen gemakkelijke middag om de tweede plek vast te houden."

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van