IMSA

Action Express wint Petit Le Mans, Van der Zande tweede

13 oktober 2019 06:46 Aangepast: 13 oktober 2019 07:11

Pipo Derani, Felipe Nasr en Eric Curran hebben zaterdagavond de seizoensfinale van het Amerikaanse IMSA-kampioenschap gewonnen. Op het circuit van Road Atlanta pakte het trio na 10 uur racen de zege in de Petit Le Mans.

Het circuit van Road Atlanta vormde zaterdag de traditionele seizoensfinale van het Amerikaanse IMSA-kampioenschap, en geheel volgens traditie zat het venijn van de race hem in de staart. De overwinning leek aanvankelijk naar de Cadillac met startnummer 5 te gaan, maar Filipe Albuquerque zag de zege in de prestigieuze Petit Le Mans voor het derde jaar op rij door de vingers glippen nadat hij in de slotminuten van de race met een kapotte remschijf in leidende positie van de baan gleed en de pits moest opzoeken.

De pech van de #5 Cadillac bleek een geschenk uit de hemel voor de zusterbolide met startnummer 31, die op dat moment bestuurd werd door Pipo Derani. De Braziliaan kreeg met nog 25 minuten te gaan de eerste plek in de schoot geworden, die hij vervolgens niet meer uit handen gaf. Na 10 uur racen kwam Derani als eerste over de finish, waarmee hij hemzelf en teamgenoten Nasr en Curran de overwinning bezorgde.

Van der Zande op het podium, Montoya pakt titel

Derani kreeg het in de slotfase nog aan de stok met Jordan Taylor, die in de Cadillac met startnummer 10 echter geen gaatje vond bij de Braziliaan. De Amerikaan – die de auto deelde met Renger van der Zande en Matthieu Vaxivière - moest daardoor op +0.996s achterstand genoegen nemen met de tweede plek, nadat hij vorig jaar samen met Van der Zande nog de zege had gepakt op Road Atlanta. Jordan Taylors broer Ricky kwam als derde aan de finish met de Acura met startnummer 7, die hij deelde met Helio Castroneves en Graham Rahal.

Ondanks de zege van Derani en Curran, ging de IMSA-titel in de topklasse naar voormalig Formule 1-coureur Juan-Pablo Montoya en Dane Cameron. Het duo scoorde samen met derde rijder Simon Pagenaud de vierde plek, wat voldoende was voor de coureurs van de #6 Acura van Team Penske om de titel veilig te stellen.

Risi Ferrari wint GTLM, Porsche pakt titel

Bij de GT’s ging de overwinning naar het team van Risi Competizione, dat daarmee een geslaagde rentree in het IMSA-kampioenschap kende. Het team uit Houston stond in januari voor het laatst aan de start van een IMSA-race tijdens de 24 uur van Daytona, maar toonde zaterdag meteen weer haar klasse met een ijzersterke overwinning in de GTLM-klasse. In een foutloze race reden James Calado, Alessandro Pier Guidi en Daniel Serra de #62 Ferrari 488 GTE naar een fraaie overwinning. Calado had aan de finish zeven seconden voorsprong op Ryan Briscoe, Scott Dixon en Richard Westbrook in de #67 bolide van Ford, dat daarmee met een podiumfinish afscheid neemt van het Amerikaanse endurance-kampioenschap. Tom Blomqvist, Connor de Philippi en Colton Herta kwamen met de #24 BMW M8 GTE als derde aan de finish.

De titel in de GTLM-klasse ging naar Porsche-coureurs Laurens Vanthoor en Earl Bamber. De Belg en de Nieuw-Zeelander deden samen met derde rijder Mathieu Jaminet wat ze moesten doen. Het trio kwam als vijfde aan de finish, wat ruim voldoende was om met de #912 Porsche 911 de titel te pakken.

Geen zege, wel een titel voor Bleekemolen

In de GTD-klasse leek de overwinning lange tijd naar het team van Jeroen Bleekemolen te gaan, totdat de #33 Mercedes-AMG in de allerlaatste ronde in de handen van Felipe Fraga zonder brandstof langs de baan kwam te staan. Bleekemolen, Fraga en derde rijder Ben Keating zagen daardoor de zege door de vingers glippen, maar het trio greep wel de titel in het zogenaamde Noord-Amerikaans Endurance Kampioenschap. Voor het derde jaar wisten Bleekemolen en Keating met hun Mercedes de titel te pakken in het kampioenschap waar alleen de langeafstandsraces uit het IMSA-kampioenschap voor meetellen.

Door het wegvallen van de #33 Mercedes ging de overwinning in de GTD-klasse naar de BMW M6 GT3 van Turner Motorsports. Bill Auberlen mocht de auto met startnummer 96 als eerste over de eindstreep sturen. Voor de 51-jarige veteraan betekende het zijn 60e overwinning in de IMSA-racerij, waarmee hij het record van Scott Pruett evenaart.

Uitslag Petit Le Mans

Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van