Formule 1

Verstappen klaar voor tyfoon Hagibis: 'Heb m'n speedboot klaarliggen'

10 oktober 2019 12:08 Aangepast: 10 oktober 2019 15:37

De Formule 1 maakt zich op voor een regenachtig en mogelijk stormachtig weekend op het circuit van Suzuka. Het circuit in Japan ligt op het pad van sypertyfoon Hagibis, die naar verwachting vooral zaterdag voor de nodige hinder zal gaan zorgen.

Max Verstappen hoopt motorleverancier Honda dit weekend de thuiszege te kunnen bezorgen op het circuit van Suzuka, maar in de aanloop naar de race is vooral de dreiging van de supertyfoon het voornaamste gespreksonderwerp in de paddock. Volgens de huidige voorspellingen zal de storm vrijdagavond het circuit van Suzuka bereiken, waarna er de hele zaterdag stevige regenbuien en windstoten tot boven de 200 km/u worden voorspeld. Verstappen wacht het rustig af en maakt zich in de aanloop naar het Grand Prix-weekend niet al te veel zorgen rondom de weersvoorspellingen.

"Ik heb mijn speedboot klaarliggen, dus ik ben er klaar voor", grapte de 22-jarige Limburger tijdens de persconferentie van de FIA. "Het zal vrij duidelijk zijn of we kunnen rijden of niet. Momenteel ziet het er niet naar uit dat we zaterdag zullen rijden, maar zondag zou prima moeten zijn."

Kwalificatie mogelijk naar zondagochtend

Ter voorbereiding op eventuele verschuivingen in het tijdschema van de Formule 1, is er besloten om de trainingen en races van de Formule 4 in het voorprogramma volledig af te gelasten dit weekend. De Formule 4-bolides zouden onder andere in actie komen op zondagochtend, waarmee er nu alvast een tijdslot wordt gereserveerd voor een mogelijke verplaatsing van de Formule 1-kwalificatie naar zondagochtend, mocht deze zaterdagmiddag niet kunnen worden verreden. Ook in 2004 en in 2010 moest er in Japan al worden gekwalificeerd op zondagochtend, terwijl vier jaar geleden ook de kwalificatie voor de Amerikaanse Grand Prix naar de zondag werd verschoven.

Potje FIFA als alternatief

Een aangepast tijdschema leidt volgens Verstappen niet tot problemen: "Dan moeten we zondag wat vroeger opstaan en hebben we zaterdag wat meer vrije tijd," waarna de Red Bull-coureur zich meteen tot oud-teamgenoot Carlos Sainz wendde en de Spanjaard uitdaagde voor een potje FIFA als alternatief op zaterdagmiddag. "We hebben het al eerder meegemaakt en heb het zelf in 2015 ook al in Austin ervaren. Het is wat het is."

Veiligheid staat voorop

Ook wanneer de wind iets gaat liggen is het nog onzeker of er zondag wel kan worden gereden op Suzuka, aangezien er ook na het overtrekken van de tyfoon nog zeker tot en met maandag stevige regenbuien worden voorspeld. De Formule 1-organisatie zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden, maar stelt de veiligheid hoe dan ook voorop.

"We proberen de verschuivingen in het tijdschema van de Formule 1 tot het minimum te beperken," laat de organisatie weten. "Maar de veiligheid van de fans, de deelnemers en iedereen op het circuit houdt de absolute prioriteit."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Vooruitblik GP Japan: gaat de race wel door?

Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van