Rally

De Villiers wint Dakar-generale in Marokko

09 oktober 2019 19:09 Aangepast: 09 oktober 2019 19:16

Giniel de Villiers heeft vanmiddag de Rally van Marokko op zijn naam geschreven. De Zuid-Afrikaan was met zijn Toyota de sterkste in de vijfdaagse rally, die ook wel wordt bestempeld als de laatste serieuze test voorafgaande aan de Dakar Rally in januari.

De Villiers verdedigde vandaag in de 146 kilometer lange slotetappe een kleine vijf minuten voorsprong op de Mini van Carlos Sainz. De Spanjaard zette aanvankelijk de aanval in op De Villiers, maar in het zicht van de haven kwam de Spanjaard stil te staan met motorproblemen, waardoor De Villiers en zijn navigator Alex Haro de zege voor het oprapen hadden. Uiteindelijk had het duo aan de finish ruim 17 minuten voorsprong op Sainz, die alsnog als tweede werd geklasseerd. Mathieu Serradori maakte het podium compleet.

Dertienvoudig Dakar-winnaar Stephane Peterhansel kwam als vijfde aan de finish, en pakte daarmee de wereldtitel in de FIA Cross Country World Cup. De Fransman profiteerde van technische problemen voor Nasser Al-Attiyah, die het eerste deel van de rally domineerde maar dinsdag geplaagd werd door technische problemen.

Alonso 27e

Tweevoudig Formule 1-kampioen Fernando Alonso eindigde de Rally van Marokko op een 27e plek. De Spanjaard was regelmatig in de top 10 te vinden, maar kon een goede eindklassering op zijn buik schrijven nadat hij maandag in een greppel de ophanging van zijn Toyota stuk had gereden. In diezelfde kuil – die niet stond aangegeven in het roadbook – reed ook Alonso’s teamgenoot Bernhard ten Brinke maandag zijn Toyota stuk, terwijl ook Erik van Loon in diezelfde etappe in de problemen kwam. Beide Nederlanders wisten de rally wel uit te rijden, en vochten vanmiddag zelfs vooraan mee in de strijd om de dagzege, die uiteindelijk naar De Villiers ging.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Tegenslag voor Alonso, Ten Brinke en Van Loon in Rally Marokko

Short wint bij de motoren

Bij de motoren werd de Rally van Marokko een 1-2 voor het team van Husqvarna. Andrew Short pakte de overwinning voor stalgenoot Pablo Quintanilla. Joan Barreda kwam op zijn Honda als derde aan de finish. Toby Price was de best geklasseerde KTM-rijder op een vierde plek.

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van