Rally Marokko

Tegenslag voor Alonso, Ten Brinke en Van Loon in Rally Marokko

07 oktober 2019 19:18 Aangepast: 07 oktober 2019 19:28
Fernando Alonso in actie met zijn Toyota Hilux

De derde etappe van de Rally van Marokko is uitgelopen op een flinke teleurstelling voor Fenrando Alonso, Bernhard ten Brinke en Erik van Loon. Alle drie de Toyota-rijders doken met hun Hilux in een flink gat, waardoor ze een goed klassement wel op hun buik kunnen schrijven.

De Rally van Marokko geldt traditioneel als de laatste grote test voor de Dakar Rally, die in januari voor het eerst zal worden verreden in Saoedi-Arabië. Bernhard ten Brinke is één van de grote Dakar-favorieten die in actie komt in Marokko, terwijl voormalig Formule 1-coureur Fernando Alonso de rally als een examen in de aanloop naar een eventuele deelname aan de Dakar Rally beschouwt. Voorafgaande aan de vijfdaagse rally liet de Spanjaard weten dat hij na de Rally van Marokko de knoop doorhakt of hij in januari wel of niet zal debuteren in de legendarische woestijnrally.

Onverwachte greppel

Voor zowel Alonso als Ten Brinke liep de derde etappe vandaag uit op een flinke teleurstelling. Beide rijders crashten na zo'n 75 kilometer op hoge snelheid in een diepe kuil, met flink wat schade aan de beide Toyota's als gevolg. Ook de Pool Aron Domzala kwam op hetzelfde punt in de problemen.

"Dit was niet de dag waarop we gehoopt hadden", liet Alonso achteraf weten. "Na 75 kilometer klapten we in een greppel die niet stond aangegeven in het roadbook. Van de eerste tien auto's op de route liepen er daardoor drie schade op, waaronder de onze. Daarna sloten ze dat gedeelte van de proef af zodat er gelukkig niet meer auto's door verrast werden."

Alonso en Ten Brinke dinsdag weer verder

Voor Alonso verliep de Rally van Marokko toch al niet zonder slag of stoot. Door een aantal lekke banden verloor de Spanjaard zaterdag in de openingsetappe al veel tijd, maar in de tweede etappe eindigde de tweevoudig F1-kampioen bij de beste tien. Ondanks de tegenslag hoopt Alonso samen met navigator Marc Coma morgen weer z'n weg te kunnen vervolgen: "We gaan de schade nu proberen te repareren. Hopelijk hebben we morgen een dag zonder problemen."

Ook Ten Brinke en navigator Tom Colsoul willen morgen hun weg weer vervolgen. De Nederlander had tot de crash de snelste tussentijden laten noteren in de derde etappe, maar kan een goede eindklassering nu dus vergeten.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Schade voor Van Loon na hulp aan collega

Erik van Loon wist het gat waar Ten Brinke en Alonso in waren gedoken te ontwijken, maar nadat hij een andere deelnemer te hulp was geschoten kwam de Brabander later in de proef alsnog in de problemen.

"We werden ingehaald door Martin Prokop, die konden wij goed volgen. Maar die crashte ontzettend hard, we zijn meteen gestopt en hebben geholpen en gewacht", aldus Van Loon, die door de verleende hulp aan Prokop werd ingehaald door een aantal langzamere deelnemers die de Brabander er vervolgens niet meer voorbij lieten. "Dat is zo lullig. Die SSV's lieten ons gewoon niet voorbij, dus wij staken een S-bocht af en kwamen daarbij verkeerd terecht. Linksvoor is er het een en ander krom en het wiel is afgebroken. Dus we kunnen nu niet verder, maar morgen zijn we er weer bij."

Sainz wint etappe, Al-Attiyah blijft leider

De derde etappe werd uiteindelijk gewonnen door Carlos Sainz. Nasser Al-Attiyah bleef in tegenstelling tot zijn Toyota Gazoo Racing-teamgenoten Alonso en Ten Brinke wel uit te problemen en kwam als tweede aan de finish, waardoor hij de leiding in het algemeen klassement wist vast te houden.

Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van