WK Rally

Tanak stap dichter bij wereldtitel na zege in Wales

06 oktober 2019 17:20 Aangepast: 06 oktober 2019 17:32

Ott Tanak heeft dit weekend een belangrijke stap richting zijn eerste wereldtitel in het WK Rally gezet. De Toyota-rijder pakte in Wales de maximale score in de WK Rally van Groot-Brittannië, waardoor hij zijn eerste wereldtitel nu binnen handbereik heeft.

Tanak wist op vrijdag de leiding in de rally van Groot-Brittannië over te nemen van stalgenoot Kris Meeke, waarna hij op de modderige wegen in het noorden en midden van Wales voortdurend op de hielen werd gezeten door titelconcurrenten Thierry Neuville en Sebastian Ogier. Tanak hield het hoofd echter koel, waardoor hij vanmiddag zijn vijfde overwinning van de laatste zeven rally's veilig kon stellen. De Est was ook nog eens de snelste in de afsluitende Power Stage, wat Tanak vijf waardevolle bonuspunten opleverde in de strijd om de wereldtitel.

"Het was een lang weekend met lange dagen en korte nachten en een hoop druk op mijn schouders", sprak Tanak na de finish. "Mijn voorsprong bedroeg nooit meer dan tien seconden en in elke klassementsproef reed ik op de limiet. Het was een zware rally, maar deze overwinning voelt heel erg goed."

Eerste titel lonkt

Tanak had uiteindelijk een voorsprong van 10,9 seconden op Hyundai's Thierry Neuville, terwijl regerend wereldkampioen Sebastien Ogier op +23,8s van Tanak het podium compleet maakte. In de strijd om de wereldtitel heeft Tanak daardoor nu 28 punten voorsprong op Ogier, terwijl Neuville – die in april voor het laatst wist te winnen - al 41 punten toegeeft op de Toyota-rijder.

Met nog twee rally's te gaan dit seizoen, levert een overwinning in de WK Rally van Spanje later deze maand Tanak al de wereldtitel op. Toch rekent de 31-jarige Est zich nog niet rijk: "We hebben nog twee rally's te gaan dit seizoen en in het verleden hebben we al genoeg drama gezien. We moeten ons hoofd dus erbij houden."

Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van