World Endurance Championship

Racing Team Nederland dolblij na eerste zege: 'Surrealistisch!'

06 oktober 2019 14:29 Aangepast: 06 oktober 2019 14:55

Frits van Eerd, Nyck de Vries en Giedo van der Garde hebben vanochtend in Japan hun allereerste overwinning behaald in het FIA World Endurance Championship. Het trio pakte na zes uur racen de overwinning in de LMP2-klasse namens Racing Team Nederland. Een prestatie die ze na afloop nog maar nauwelijks konden geloven.

Racing Team Nederland debuteerde in 2017 met een LMP2-bolide in de European Le Mans Series, waarna de renstal vorig jaar de opstap maakte naar het WEC, het WK van de endurane-racerij. In de eerste twee seizoenen bleef de renstal met lege handen staan, maar nadat de renstal deze zomer wisselde van autofabrikant weet het team voortdurend vooraan mee te vechten. Met de knalgele Oreca scoorde het team tijdens de seizoensopener in Silverstone al de eerste podiumfinish met een derde plek, waarna het team zondag tijdens de tweede race van het seizoen de overwinning pakte op de Fuji Speedway in Japan.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Racing Team Nederland grijpt allereerste overwinning in Fuji

Giedo van der Garde nam namens Racing Team Nederland het eerste deel van de race voor zijn rekening. De voormalig F1-coureur moest de race als zevende aanvangen, maar had zich al snel naar de eerste plek in de LMP2-klasse gevochten.

Perfecte start

"Het was moeilijk om te beginnen", geeft Van der Garde toe. "Ik startte als zevende, maar na zeventien bochten lagen we al eerste. Een waanzinnig goede start en uiteindelijk ben ik 30 seconden weggereden van de rest. Na mij kwam Frits in de auto, maar het was niet makkelijk. Het circuit was glad, maar hij deed het hartstikke goed."

© Racing Team Nederland/Clement Marin © Racing Team Nederland/Clement Marin

Naast twee professionele rijders dient ieder LMP2-team gedurende de races ook een zogenaamde amateurrijder in de auto te zetten. Bij Racing Team Nederland neemt teameigenaar Van Eerd die rol voor zijn rekening, maar de Brabander wist zich halverwege de race goed staande te houden tussen de veel snellere rijders om hem heen. Het team had dan ook nog volop zicht op de prijzen toen De Vries voor het laatste deel van de race in de knalgele bolide sprong. Zelf dacht de kersvers Formule 2-kampioen dat de overwinning moeilijk ging worden, maar in een ijzersterke race van de coureur uit Sneek knokte hij zich onder andere langs landgenoot Ho-Pin Tung, om uiteindelijk met 25 seconden voorsprong de zege veilig te stellen.

De Vries: 'Geloofde niet dat zege nog mogelijk was'

"Ik vind het een beetje surrealistisch momenteel," geeft De Vries toe. "Niemand had durven dromen dat wij hier zouden winnen. We moeten realiseren dat dit een mega competitief kampioenschap is met heel veel sterke zilveren rijders en Frits is natuurlijk een echte bronzen rijder. Dat maakt het ons niet gemakkelijk, maar Giedo had het aan het begin van de race geweldig gedaan en Frits daarna ook. Ook het team was fantastisch en de auto was echt fenomenaal. Daarnaast denk ik dat ik vandaag ook wel m'n steentje heb bijgedragen."

De Vries was als kersvers Formule 2-kampioen een klasse apart in het laatste deel van de race: "Toen ik na Frits instapte waren het moeilijke omstandigheden. Half nat, half droog, maar eigenlijk was dat wel gunstig voor ons, want in die fase van de race konden we echt tijd terug winnen. Ook later in de race was ik op het droge heel sterk. Na de voorlaatste pitstop hadden we zelfs een ronde achterstand op de leider. Toen moest ik Ho-Pin op het circuit nog inhalen en daarna 90 seconden goedmaken. Ik geloofde niet helemaal dat dat mogelijk was, maar ik heb alles gegeven. Dat geeft je zo'n euforisch gevoel."

Van Eerd vult aan: "Het laatste half uur krijg je een beetje in de gaten: 'verdorie, als we een beetje mazzel hebben kunnen we nog winnen ook'. Zeker het laatste deel van de wedstrijd van Nyck was ongelofelijk goed. Hij reed echt iedereen het snot voor de ogen. Hij reed de snelste tijd, haalde mensen in. Dat heeft ons de overwinning gebracht."

© Racing Team Nederland/Clement Marin © Racing Team Nederland/Clement Marin

'Dit is eigenlijk too much'

Voor Van Eerd voelde de overwinning na de finish nog een beetje onwerkelijk: "Dit is er wel eentje voor de bucketlist. Als je dit soort projecten begint dan droom je ervan om een keer op het podium te staan. Dan denk je 'misschien gaat dat een keer gebeuren'. Maar dat je wint… Op Silverstone het podium, nu de eerste plek. We staan eerste in het wereldkampioenschap. Dit is eigenlijk too much, maar ik ben ontzettend blij."

Van der Garde hoopt dat Racing Team Nederland de huidige vorm vast kan houden in Shanghai, waar in november de volgende race op het programma staat: "Die eerste plek in het kampioenschap is waanzinnig. We hebben nu al drie keer zoveel punten gehaald als vorig jaar. Het podium was al een droom die uitkwam voor Frits, en nu gewoon eerste. Hopelijk kunnen we dit vasthouden in Shanghai. We kunnen nu meedoen om de prijzen en het wordt alleen maar leuker en leuker."

De Vries toe aan weekendje Valencia

De Vries moet voorlopig nog niet aan de race in Shanghai denken. De Nederlander bevindt zich midden in een hectische periode, waarin hij onder andere werd gepresenteerd als fabrieksrijder voor het Formule E-team van Mercedes en de Formule 2-titel pakte in Sotsji. Daarnaast werd eerder deze week bekend dat hij in december in Bahrein mag gaan testen met de LMP1-bolide van Toyota, terwijl hij volgende week alweer in de simulator van het Formule 1-team van Mercedes in actie moet komen tijdens de Grand Prix van Japan.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

De Vries mag Toyota LMP1 testen, Van Uitert in Porsche GTE

"Ik ben superblij, maar ik ben gewoon kapot," erkent De Vries. "Gewoon alles… Formule E voor Mercedes, Formule 2 in Sotsji, Toyota, nu hier winnen. Ik kom straks thuis en ga dan weer meteen door naar Mercedes Duitsland, om daarna aankomende vrijdag in de Mercedes-fabriek in Brackley weer het Formule 1-team te ondersteunen. Daarna heb ik voor mijn eerste officiële test in de Formule E een weekend in Valencia met mijn vriendinnetje. Daar kijk ik nu wel naar uit."

Foto: © Racing Team Nederland/Clement Marin Foto: © Racing Team Nederland/Clement Marin
Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van