World Endurance Championship

Racing Team Nederland grijpt allereerste overwinning in Fuji

06 oktober 2019 10:21 Aangepast: 06 oktober 2019 11:07
Foto: © Racing Team Nederland/Clement Marin

Racing Team Nederland heeft vanochtend in Japan haar allereerste overwinning behaald in het FIA World Endurance Championship. Op het circuit van Fuji pakten Nyck de Vries, Giedo van der Garde en Frits van Eerd na 6 uur racen de zege in de LMP2-klasse, terwijl de overallzege naar de Toyota met startnummer 8 ging.

Het Japanse circuit van Fuji was dit weekend het decor voor de tweede race van het wereldkampioenschap endurance racen. Nadat de Toyota met startnummer 7 bij de seizoensopener op Silverstone nog de zege pakte, was het in Japan de zusterbolide met startnummer 8 die na een dominante race als eerste de eindstreep passeerde. In een ijzersterke race gaven Brendon Hartley, Sebastien Buemi en Kazuki Nakajima alleen tijdens de pitstops de leiding kortstondig uit handen. Stalgenoten Kamui Kobayashi, Mike Conway en José Maria Lopez bezorgden Toyota de 1-2 met de #7 bolide. Op twee ronden achterstand maakten Bruno Senna, Gustavo Menezes en Norman Nato het LMP1-podium compleet namens Rebellion Raicng.

Eerste zege Racing Team Nederland

In de LMP2-klasse kon er opnieuw gejuicht worden door Racing Team Nederland. Nadat de renstal in Silverstone al haar eerste podiumfinish liet noteren, mochten Van Eerd, De Vries en Van der Garde in Japan voor het eerst de hoogste trede van het podium beklimmen. Van der Garde startte de race vanaf de zevende plek, maar de Nederlander had zich na een goede start al snel naar de leiding geknokt. Van Eerd nam het tweede gedeelte van de wedstrijd voor zijn rekening, waarna De Vries in het laatste deel de taak kreeg om de zege veilig te stellen.

Een week na het behalen van de Formule 2-titel in Sotsji reed de coureur uit Sneek opnieuw een ijzersterke race, waarin hij het gat naar zijn concurrenten snel dicht reed en ondanks een late pitstop vanwege een afwijkende strategie alsnog als leider terug op de baan kwam. De Vries wist vervolgens 25 seconden weg te rijden bij de concurrentie, om daarmee na zes uur racen de knalgele Oreca-bolide met een riante voorsprong als eerste over de finish te sturen.

"Ongelofelijk, wat een dag" aldus een dolblije Frits van Eerd, die het team in 2016 oprichtte. "Ik ben ongelofelijk trots. Wat een prestatie!"

De tweede plek in de LMP2-klasse ging naar de #38 Oreca van Jota. Ho-Pin Tung mocht eveneens naar het podium, nadat hij met teamgenoten Will Stevens en Gabriel Aubry de derde plek had veiliggesteld.

Aston Martin pakt GTE-dubbel, Bleekemolen op het podium

Bij de GTE's ging Aston Martin zowel in de GTE Pro- als in de GTE AM-klasse aan de haal met de overwinning. Na een sterk tweede deel van de race pakten Marco Sorensen en Nicki Thiim de zege in de Pro-klasse met de #95 Aston Martin Vantage, terwijl Aston Martins klantenteam TF Sport de zege veiligstelde in de AM-klasse.

De #57 Porsche van Jeroen Bleekemolen scoorde met een derde plek een podiumfinish in de AM-klasse. Bleekemolens teamgenoten Felipe Fraga en Ben Keating hadden zich zaterdag op pole-position gekwalificeerd, maar het trio moest de race als allerlaatste aanvangen nadat de auto vanwege het ontbreken van een schroefje niet door de technische keuring was gekomen. In de race wist Keating zich echter al snel een weg naar voren te werken, waarna Bleekemolen zich halverwege de race naar de tweede plaats knokte. Fraga moest aan het einde van het vierde uur een plekje inleveren, maar stelde uiteindelijk wel een podiumfinish veilig.

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van