World Endurance Championship

Toyota op eerste startrij in Fuji, pole voor Tung en Bleekemolen

05 oktober 2019 10:41 Aangepast: 05 oktober 2019 10:49

Toyota mag de 6 uursrace van Fuji morgen vanaf de eerste startrij aanvangen. Het Japanse merk was op eigen bodem het snelste in de kwalificatie voor de tweede ronde van het FIA World Endurance Championship, terwijl er in de lagere klassen succes was voor de Nederlanders.

Kazuki Nakajima en Brendon Hartley wisten de Toyota TS050 met startnummer 8 tijdens de kwalificatie op de Fuji Speedway naar een 1:25.013 te sturen. Daarmee was het duo +0.790s sneller dan teamgenoten José Maria Lopez en Kamui Kobayashi in de zusterbolide met startnummer 7. Het leverde Toyota de volledige eerste startrij op voor de 6 uur van Fuji.

Achter de beide Toyota's stuurden Gustavo Menezes en Norman Nato hun LMP1-bolide van Rebellion Racing naar een derde tijd op meer dan een volle seconde van de snelste Toyota. De vierde plek ging naar de #3 Ginetta van Ben hanley en Egor Erudzhev.

Tung op pole-position in LMP2

In de LMP2-klasse wist Ho-Pin Tung de pole-position in de wacht te slepen. Samen met teamgenoot Gabriel Aubry stuurde de Chinese Nederlander de Gibson met startnummer 37 naar een gemiddelde van 1:29.302, waarmee het duo bijna een halve seconde sneller was dan de rest van het LMP2-veld.

Ook Nyck de Vries was snel onderweg in de kwalificatie op Fuji, waarmee een goed resultaat voor Racing Team Nederland in de maak leek. Vanwege het overschrijden van de track limits werd de snelste tijd van teamgenoot Frits van Eerd echter doorgestreept, waardoor het team genoegen moest nemen met een zevende tijd in de LMP2-klasse.

Porsche bovenaan in GTE

In de GTE Pro-klasse ging de pole-position naar Porsche dankzij een late verbetering van Richard Lietz. Daarmee snoepte hij samen met teamgenoot Gianmaria Bruni op de valreep de pole-position af van James Calado en Alessandro Pier Guidi, die daardoor met hun Ferrari op slechts +0.041s achterstand genoegen moesten nemen met de tweede startplek. De derde startplek ging naar Aston Martin, voor de tweede Ferrari met startnummer 71.

In de GTE AM-klasse wisten Ben Keating en Felipe Fraga hun allereerste pole-position in het WEC te veroveren. Beide teamgenoten stuurden hun #57 Team Project 1 Porsche met een 1:38.733 naar de snelste tijd. Beide rijders waren +0.088s sneller dan de Aston Martin van TF Sport, en delen de Porsche zondag in de race met Jeroen Bleekemolen.

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van