Dakar Rally

Geen RTL GP Pre-proloog in 2019

25 september 2019 09:30 Aangepast: 25 september 2019 09:55
Beeld © Chris Schotanus/Essay Produkties

Er zal in de aanloop naar de Dakar Rally van 2020 geen RTL GP Pre-proloog worden georganiseerd. Vanwege een jarenlange juridische strijd tussen de Gemeente Valkenswaard en de omwonenden van het Eurocircuit is het niet langer mogelijk om het grootste eendaagse Dakar-evenement ter wereld op een redelijke manier te organiseren op het terrein in de Brabantse plaats.

De RTL GP Pre-proloog is een jaarlijks terugkerend rallyfestijn waar liefhebbers hun Nederlandse helden uit de Dakar Rally kunnen ontmoeten en de motoren, auto's en trucks tevens van dichtbij in actie kunnen zien. Voor de Dakar-deelnemers zelf wordt de RTL GP Pre-proloog gezien als de uitgelezen kans om hun fans, partners en sponsoren te bedanken voor alle ontvangen steun.

"Het belangrijkste bij het organiseren van een dermate groot evenement is het waarborgen en waar mogelijk verbeteren van de kwaliteit", licht RTL de keuze toe. "De afgelopen maanden zijn er verschillende alternatieven bekeken om ook in 2019 weer een geslaagd, maar vooral verbeterd evenement neer te zetten. De voorgestelde initiatieven voldoen niet aan de standaard die RTL de toeschouwers en deelnemers van de RTL GP Pre-proloog wil bieden. Aan de wens om de kwaliteit van het evenement te verbeteren kan op dit moment niet worden voldaan, waardoor RTL heeft moeten besluiten om dit jaar het evenement niet te organiseren."

De toekomst

"Het niet doorgaan van de editie van 2019 betekent niet automatisch het einde van de RTL GP Pre-proloog. De komende tijd zullen nieuwe initiatieven worden onderzocht, waarmee kan worden voldaan aan de wens van RTL om het evenement een nieuwe impuls te geven. Het inslaan van deze nieuwe weg moet de kwaliteit van het evenement en de beleving voor de deelnemers en toeschouwers alleen maar ten goede komen. In dit nieuwe hoofdstuk wil de organisatie de Dakar-fan, jong én oud, ook in de toekomst weer zo dicht mogelijk bij de grootste en meest legendarische woestijnrally ter wereld krijgen."

Grootste eendaagse Dakar-feest ter wereld

De RTL GP Pre-proloog werd in 2004 voor het eerst georganiseerd op het Eurocircuit in Valkenswaard. Het evenement is inmiddels uitgegroeid tot het grootste eendaagse Dakar-evenement ter wereld, waar de laatste edities ook deelnemers aan de Africa Eco Race en Morocco Desert Challenge in actie kwamen. Naast grote Nederlandse publiekslievelingen zoals Jan de Rooy waren ook internationale Dakar-sterren te gast op het evenement. Onder andere vijfvoudig Dakar-winnaar Cyril Despres, de huidige titelverdediger bij de auto's Nasser Al-Attiyah en 'Monsieur Dakar' Stéphane Peterhansel, die een recordaantal van 13 Dakar-zeges op zijn naam heeft staan, waren al te gast op de RTL GP Pre-proloog.

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van