Ga naar de inhoud
Dakar Rally

Dakar-deelnemers krijgen 'joker' in 2020-editie

Deelnemers aan de Dakar Rally bij wie het in januari tijdens één van de etappes flink tegenzit krijgen alsnog een kans om het einde van de rally te halen. De introductie van een joker is één van de nieuwigheden die organisator ASO heeft aangekondigd voor de editie van 2020.

Na het ontstaan en opgroeien van de Dakar Rally in Afrika en de verhuizing naar Zuid-Amerika in 2009, begint de legendarische woestijnrally in 2020 aan haar derde hoofdstuk. De rally zal in januari voor het eerst worden verreden in Saoedi-Arabië, dat daarmee het 30e gastland van de rally wordt.

Ter voorbereiding op de 42e editie van de rally organiseerde Dakar-organisator ASO woensdagavond een drukbezochte informatieavond voor de Nederlandse deelnemers aan de rally. Naast de nodige informatie over het eerder dit jaar reeds gepresenteerde parcours, maakte de organisatie ook de nodige wijzigingen in het reglement bekend.

Joker voor gestrande deelnemers

Onder de noemer 'Dakar Experience' introduceert de ASO de komende Dakar Rally een soort joker, die amateurrijders bij wie het een dag flink tegenzit uit de brand moet helpen. Elke deelnemer krijgt tijdens de rally één joker, die ingezet mag worden nadat een rijder door problemen onderweg niet het einde van de etappe heeft weten te halen. Met deze joker mag een deelnemer alsnog starten in de volgende etappe zodra zijn of haar voertuig weer is opgelapt en zelf ook fysiek in orde is. Deze deelnemer zal niet langer deel uitmaken van het algemeen klassement, maar kan wel nog altijd gaan strijden om etappewinst. Mocht een deelnemer in één van de daaropvolgende etappes opnieuw in de problemen komen en wederom niet de finish halen, ligt deze wel definitief uit de rally.

Geen joker voor toprijders

Om de strijd tussen te grote namen vooraan eerlijk te houden en om te voorkomen dat een op achterstand geraakte coureur zijn teamgenoot gaat helpen door diens concurrenten in de weg te rijden, zal de joker alleen beschikbaar zijn voor de zogenaamde amateurrijders. De toppers in iedere categorie krijgen geen joker, maar hebben wel het recht om na een slechte etappe alsnog een startplek in de voorhoede aan te vragen voor de volgende etappe, zodat zij niet helemaal achterin het veld hoeven te starten en daardoor nog meer tijd verliezen.

In de Dakar Rally van 2019 kregen de deelnemers uit het auto- en truckklassement ook al een tweede kans. Deelnemers die in de eerste week waren uitgevallen mochten bij de start van de tweede week weer achteraan aansluiten.

Team
Gerard de Rooy blikt vooruit:
Team De Rooy zet in op de jeugd met gloednieuw Dakar-team

Proef met roadbook

Naast de introductie van de joker hoopt de ASO ook het navigeren een stuk eerlijker te maken de komende editie. Bij wijze van experiment zullen alle deelnemers voorafgaande aan vier van de twaalf etappes pas 15 minuten voor aanvang van de klassementsproef het roadbook voor die dag ontvangen. Dit roadbook zal wel al voorzien zijn van de nodige markeringen en aantekeningen, die deelnemers normaalgesproken zelf de avond van tevoren nog moeten aanbrengen. Met dit experiment wil de ASO voorkomen dat grote teams al verkenners vooruit sturen zodra ze het roadbook in handen krijgen, om daarmee eventuele af te korten stukken of gevaarlijke punten al door te geven aan hun toprijders.

Dakar-rijdster
Mirjam Pol blikt vooruit:
Dakar-rijdster Mirjam Pol met gerust hart naar Saoedi-Arabië

'Parcours een mix tussen Marokko en Mauritanië'

Het parcours van Dakar 2020 wordt uitgestippeld door wedstrijdleider David Castera, die zelf meerdere keren heeft deelgenomen aan de rally. Het parcours in Saoedi-Arabië belooft iets minder technisch te worden dan de edities in Zuid-Amerika, terwijl de zandduinen in de editie van 2020 tevens minder zwaar zullen zijn dan de imposante duinen die de deelnemers de voorgaande edities voor hun kiezen kregen in Zuid-Amerika. Toch kunnen de deelnemers aan de Dakar Rally opnieuw hun borst natmaken. De klassementsproeven zullen gemiddeld langer zijn dan in Zuid-Amerika, terwijl de dagen in Saoedi-Arabië een stuk korter zullen zijn wat betreft het aantal uren daglicht.

Met uitgestrekte zandvlaktes, imposante rotspartijen en het nodige aantal stenen onderweg keert de Dakar Rally met de keuze voor Saoedi-Arabië terug naar een landschap dat veel deelnemers zal doen denken aan het 'oude' Dakar-gevoel toen de rally nog in Afrika werd verreden. De organisatie zelf noemt bestempelt het parcours als een mix tussen Marokko en Mauritanië, waar de rally tot 2008 doorheen trok.

Op 24 november zullen in Parijs meer details bekend worden gemaakt over de editie van 2020. De rally zelf gaat op zondag 5 januari van start in Jeddah.

Dit is een artikel van