Formule 2

Aitken wint sprintrace, De Vries opnieuw op het podium

08 september 2019 12:09 Aangepast: 08 september 2019 12:16

Nyck de Vries heeft zondagochtend opnieuw een grote stap gezet richting het veiligstellen van de Formule 2-titel. De Nederlander mocht op het circuit van Monza wederom naar het podium, nadat hij de sprintrace als derde had weten af te sluiten. Renault-junior Jack Aitken pakte de zege.

De sprintrace op het Italiaanse circuit van Monza liep al snel uit op een spannend gevecht om de overwinning. Jack Aitken greep al vroeg de macht, maar de Brit moest in de zevende ronde de leiding afstaan aan landgenoot Jordan King. Aitken gaf de strijd echter niet op, en nam even later weer de leiding over van King na een korte neutralisatie. Een ronde later ging Aitken in de fout en schoot hij rechtdoor in de tweede chicane, maar omdat ook King de bocht moest afsnijden kon Aitken de leiding vasthouden, terwijl Callum Ilott ten koste van King de tweede plek kon overnemen. Het podium leek daarmee lange tijd een volledig Brits onderonsje te gaan worden.

Ilott verspeelt podiumfinish

In het slot van de race had Aitken vooraan een klein gaatje weten te slaan naar Ilott, die in de laatste ronde nog volledig de mist in ging bij het aanremmen van de eerste chicane. Ilott verremde zich, miste de bocht en spinde ook nog eens op het gras, waardoor hij een podiumfinish op zijn buik kon schrijven en terugviel naar de 12e plek. Aitken was daardoor zeker van de overwinning, terwijl Jordan King met een tweede plek zijn tweede podiumfinish van het seizoen scoorde namens het Nederlandse MP Motorsport.

De Vries eindigt incidentrijke race op het podium

Achter Aitken en King werd klassementsleider Nyck de Vries als derde geklasseerd. De Nederlander deed daarmee opnieuw uitstekende zaken in het kampioenschap, al kende hij absoluut geen vlekkeloze race. De Nederlander probeerde eerder in de race in de eerste chicane Sergio Sette Camara in te halen, maar op hetzelfde moment besloot ook Luca Ghiotto zijn auto naast de bolide van De Vries te gooien. De actie van de Italiaan was veel te optimistisch, waardoor hij met een touché de auto van De Vries tegen die van Sette Camara duwde. Voor Sette Camara betekende het incident het einde van de race, terwijl Ghiotto op de vingers werd getikt door de wedstrijdleiding en eveneens een goed resultaat kon vergeten.

Later in de race kwam De Vries in dezelfde bocht nog een keer goed weg. De Nederlander verremde zich voor de eerste chicane en schoot rechtdoor, maar kon zijn weg wel vervolgen. De coureur uit Sneek zakte daardoor terug naar de vierde plek achter Nobuharu Matsushita, maar omdat de Japanner te hard had gereden tijdens de neutralisatie kreeg deze nog een tijdstraf van vijf seconden aan zijn broek, en was het alsnog De Vries die naar het podium mocht.

De Vries op titelkoers

Doordat titelrivaal Nicholas Latifi opnieuw geen punten scoorde wist De Vries wederom flink uit te lopen in de strijd om de Formule 2-titel. Op papier kan de Nederlander tijdens het volgende raceweekend in Sotsji – het voorlaatste Formule 2-weekend van het seizoen – al de titel veiligstellen.

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van