IndyCar Series

McLaren gaat in 2020 deelnemen aan volledig IndyCar-seizoen

09 augustus 2019 21:40 Aangepast: 09 augustus 2019 22:01

McLaren zal volgend jaar naast haar deelname aan de Formule 1, ook deel gaan nemen aan het Amerikaanse IndyCar-kampioenschap. De Britse renstal gaat de samenwerking aan met Arrow Schmidt Peterson Motorsports, om volgend jaar met twee bolides uit te komen in de Amerikaanse raceklasse.

McLaren heeft een roemrucht verleden in de IndyCars. Roger McCluskey (1973) en Tom Sneva (1977) wisten allebei in een McLaren de IndyCar-titel te pakken, terwijl er in de prestigieuze Indianapolis 500 zelfs drie keer een McLaren als eerste over de streep kwam in 1972, 1974 en 1976.

Aan het einde van 1979 trok McLaren zich na 28 behaalde overwinningen terug uit de IndyCar, maar het Amerikaanse avontuur werd in 2017 nieuw leven ingeblazen toen het team de samenwerking aanging met Andretti Autosport, en met Fernando Alonso deelnam aan de Indianapolis 500. De Spanjaard reed tijdens zijn debuut op 'The Brickyard' 27 ronden aan de leiding, alvorens hij met een defecte Honda-motor de strijd moest staken. Dit jaar keerde McLaren samen met Alonso op eigen kracht terug voor de Indy 500, maar na een opeenstapeling van blunders wist de Spanjaard zich niet eens te kwalificeren voor de race. Desondanks liet McLaren CEO Zak Brown eerder al weten dat het niet zozeer de vraag was 'of', maar 'wanneer' McLaren zou terugkeren in de IndyCar.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Bizar: Dit ging er allemaal mis bij McLaren op Indianapolis

Arrow McLaren Racing SP

Na de uitspraken van Brown werd vrijdag de daad bij het woord gevoegd door McLaren, met de bekendmaking dat het volgend jaar voor het eerst sinds 1979 weer met een eigen team gaat deelnemen aan het volledige IndyCar-seizoen. De renstal bundelt daarvoor echter wel de krachten met het Arrow Schmidt Peterson Motorsports-team van oprichters Sam Schmidt en Ric Peterson. Onder de naam Arrow McLaren Racing SP zal het team volgend jaar twee Chevrolet-aangedreven bolides inzetten.

Rijdersline-up nog onbekend

De keuze voor Chevrolet als motorleverancier is opvallend, aangezien Schmidt Peterson Motorsports al sinds de overname van het FAZZT-team eind 2010 met Honda-motoren uitkomt in de IndyCar Series. Het houdt tevens in dat er bij het nieuwe team in 2020 waarschijnlijk geen plek meer is voor James Hinchcliffe. De 32-jarige coureur is momenteel aan zijn vijfde seizoen bij SPM bezig, maar vanwege zijn goede band met de Canadese tak van Honda, lijkt de populaire Canadees na dit seizoen te vertrekken naar een ander team.

Hinchcliffe vormt dit seizoen een team met IndyCar-debutant Marcus Ericsson, die afgelopen winter vanuit de Formule 1 de overstap maakte naar de Amerikaanse racerij nadat er bij het team van Alfa Romeo geen plek meer voor hem was. Ook de Zweed lijkt op zoek te moeten gaan naar een nieuw team voor 2020. Wie er volgend jaar wel gaat rijden voor het team van McLaren is nog niet duidelijk. Fernando Alonso liet eerder al weten dat hij een volledig IndyCar-seizoen niet ziet zitten, maar de Spanjaard keert mogelijk wel met een eenmalige inschrijving voor een derde bolide terug naar de Indy 500, die de tweevoudig F1-kampioen nog altijd een keer op zijn naam hoopt te schrijven.

Het IndyCar-project van McLaren zal geleid worden door tweevoudig IndyCar-kampioen Gil de Ferran, die in 2003 zelf de Indy 500 op zijn naam schreef. Schmidt Peterson Motorsports-oprichters Sam Schmidt en Ric Peterson zullen in hun huidige rol echter ook betrokken blijven bij het team.

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van