Tegenhanger Formule 1

Van Kalmthout overtreft eigen verwachting in eerste IndyCar-test

08 augustus 2019 15:24 Aangepast: 08 augustus 2019 15:43

Rinus van Kalmthout blikt met een goed gevoel terug op zijn allereerste kennismaking met een IndyCar. De 18-jarige Nederlander testte woensdag met het team van Ed Carpenter Racing voor het eerst met een bolide uit de IndyCar Series, de Amerikaanse tegenhanger van de Formule 1.

Van Kalmthout timmert de laatste jaren als 'Rinus VeeKay' flink aan de weg in de Amerikaanse autosport, met het bereiken van de IndyCar Series als doel. Nadat hij vorig jaar kampioen werd in het ProMazda-kampioenschap, komt Van Kalmthout dit jaar uit in de Indy Lights, de raceklasse direct onder de IndyCar die te vergelijken is met het Europees georiënteerde Formule 2 , waar Nyck de Vries momenteel aan kop staat in het kampioenschap.

Met nog drie raceweekenden te gaan staat Van Kalmthout tweede in het kampioenschap, en dus heeft de Nederlander zich inmiddels flink in de kijker weten te rijden bij de IndyCar-teams. Een van die teams die is het Amerikaanse Ed Carpenter Racing, dat de Nederlander woensdag de kans gaf om voor het eerst kennis te maken met een IndyCar-bolide. Op de Portland International Raceway kwam de coureur uit Hoofddorp meteen op snelheid, en wist hij zich in de tijdenlijsten al snel tussen de grote namen te nestelen.

'Voelde me al snel op mijn gemak'

"De dag begon goed", blikt Van Kalmthout voor het Amerikaanse RACER terug op zijn testdag. "Ik kwam vrij gemakkelijk op snelheid en na de eerste paar runs voelde ik me al snel op mijn gemak met de auto, de remmen en de hoeveelheid downforce. Ed Carpenter Racing had me een geweldige auto gegeven en we sloten de ochtend uiteindelijk af op een tweede plek, tussen Alexander Rossi en Ryan Hunter-Reay. Dat was heel goed, want ik had echt niet verwacht dat ik al tussen dat soort mannen zou kunnen staan."

Van Kalmthout reed woensdag meer dan 300 kilometer met de Chevrolet-aangedreven bolide en voelde zich zelfs zo op zijn gemak dat hij ook de limiet durfde op te zoeken: "De auto past echt bij mijn rijstijl. De Chevrolet-motor is echt een beest, elke keer dat ik het gaspedaal indrukte was ik weer onder de indruk. In de laatste runs gooide ik echt met de auto bij het uitkomen van de bocht, maar het voelde vrij comfortabel om op – en misschien zelfs over – het randje te rijden. Het voelt alsof ik al het hele seizoen met deze auto rijd. Dat gevoel heb ik nog nooit eerder gehad in een auto die nieuw is voor mij."

IndyCar-droom

Hoewel het kampioenschap in de Indy Lights Van Kalmthout automatisch een startbewijs zou opleveren voor een aantal IndyCar-races volgend jaar, hoopt de Nederlander ook met een eventuele tweede plek een stoeltje te vinden bij één van de IndyCar-teams: "Na vandaag weet ik één ding zeker: ik wil in de toekomst absoluut in de IndyCar rijden. We hebben nog geen plannen, maar we gaan er echt hard aan werken om in de IndyCar te komen. Het is echt een droom voor mij."

Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van
`