World Endurance Championship

Bleekemolen met Porsche in FIA World Endurance Championship

08 augustus 2019 11:28 Aangepast: 08 augustus 2019 12:13

Jeroen Bleekemolen zal komend seizoen gaan deelnemen aan het FIA World Endurance Championship. De Nederlander gaat samen met Ben Keating en Felipe Fraga strijden om het kampioenschap in de GTE AM-klasse.

Bleekemolen is de afgelopen jaren met Keating Motorsports hoofdzakelijk actief in het Amerikaanse IMSA-kampioenschap, maar voor het komende seizoen heeft teameigenaar en Bleekemolens vaste teamgenoot ben Keating gekozen voor een nieuw avontuur in het WEC. Samen met derde rijder Felipe Fraga zal het trio gaan rijden met een Porsche 911 RSR van Project 1, dat afgelopen jaar de titel veroverde in de GTE AM-klasse en komend seizoen voor het eerst met twee bolides aan de start zal verschijnen.

Nieuw avontuur

"Eigenlijk viel alles ineens op z'n plek", licht Bleekemolen de totstandkoming van het nieuwe avontuur toe aan RTL GP. "We rijden al zes jaar samen in het IMSA-kampioenschap, en eigenlijk was Ben wel toe aan iets nieuws. Ondanks het feit dat het een heel erg mooi kampioenschap is, wilde Ben wel eens wat anders proberen."

Aanvankelijk was een programma in de European Le Mans Series – het Europese endurance-kampioenschap – het plan, maar uiteindelijk werd het toch een avontuur in het wereldkampioenschap: "We waren eigenlijk aan het kijken naar de ELMS, totdat we een paar weken geleden opeens benaderd werden door Project 1. Zij kwamen met een goede aanbieding die eigenlijk te goed was om af te slaan."

Bleekemolen, Fraga en Keating op het podium na de 24u van Le Mans Bleekemolen, Fraga en Keating op het podium na de 24u van Le Mans

Vechten voor overwinningen en de titel

Bleekemolen, Keating en Fraga reden in juni ook al samen naar de overwinning in de 24 uur van Le Mans, totdat hun Ford na afloop van de race werd gediskwalificeerd en de Porsche van Project 1 werd uitgeroepen tot winnaar. Voor het WEC-seicoen van 2019/2020 bundelen beide teams dus de krachten in de GTE AM-klasse: "Voor iedereen is dit een goed verhaal", vervolgt Bleekemolen. "Het team is goed, het budget klopte voor Ben en we hebben een sterke rijdersbezetting. Hiermee kunnen we zeker voor overwinningen, en dit geval ook het wereldkampioenschap gaan vechten."

Beperkte voorbereiding

Het WEC gaat komend seizoen verder als 'winterkampioenschap', wat inhoudt dat het nieuwe seizoen over een aantal weken op 1 september al begint op het circuit van Silverstone, met de 24 uur van Le mans in juni als de grote seizoensfinale. Ondanks het feit dat de auto nieuw is voor Bleekemolen - die in 2011 wel al kennismaakte met het team in de Porsche Supercup -  maakt de Nederlander zich geen zorgen over de beperkte voorbereiding.

"Het is voor ons echt een nieuwe auto, maar we houden ons een beetje vast aan onze laatste twee deelnames aan de 24 uur van Le Mans. In 2018 hadden we helemaal niet getest met de Ferrari en finishten we op het podium, en nadat we afgelopen jaar met de Ford één volledige testdag hadden afgewerkt op Sebring waren we er eigenlijk ook al klaar voor. Ben zal vooral even aan de bak moeten omdat het merendeel van de circuits op de WEC-kalender nieuw zal zijn voor hem, maar je krijgt veel tijd in de vrije trainingen waar we Ben lekker veel kunnen laten rijden, dus ik voorzie verder geen problemen."

Bleekemolen wil ook actief blijven in IMSA

Ondanks de overstap naar het WEC, sluit Bleekemolen niet uit dat hij ook volgend jaar weer zal rijden in het Amerikaanse IMSA-kampioenschap. Zo zal Keating Motorsports mogelijk wel deelnemen aan de endurance-races van het Amerikaanse kampioenschap (24u van Daytona, 12 uur van Sebring, 6 uur van Watkins Glen en de Petit Le Mans op Road Atlanta), en stapt Bleekemolen voor de overige races mogelijk in bij een ander team: "Ben zal niet deelnemen aan het hele seizoen, maar hij kijkt wel nog of een deelname aan de Endurance Cup mogelijk is. Daytona is echt zijn favoriet namelijk. Wat dat voor mij inhoudt weet ik nog niet. Ik zou het IMSA-kampioenschap heel erg gaan missen, dus ik hoop ergens anders nog een stoeltje te vinden. Ik heb daar nog niet echt over nagedacht, maar ik wil zeker in de IMSA blijven."  

Bleekemolen in actie in het IMSA-kampioenschap Bleekemolen in actie in het IMSA-kampioenschap

Het nieuwe WEC-seizoen gaat op zondag 1 september van start met de 4 uur van Silverstone, en telt in totaal acht races. Het huidige IMSA-seizoen – waarin Bleekemolen en Keating rijden met een Mercedes-AMG GT3 – telt dit jaar nog 3 races.

Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van
`