Ga naar de inhoud
Formule 1

Formule 1 in gesprek met Saoedi-Arabië over mogelijke Grand Prix

Saoedi-Arabië krijgt in de nabije toekomst mogelijk een eigen Grand Prix op de Formule 1-kalender. Volgens The Times en persbureau Reuters hebben vertegenwoordigers van het land al meerdere gesprekken gevoerd met F1-eigenaar Liberty Media.

Saoedi-Arabië zal in januari voor het eerst als gastland fungeren van de Dakar Rally, maar het koninkrijk lijkt nu ook de ambitie te hebben om een Formule 1-race te organiseren. De eerste gesprekken zijn reeds gevoerd, terwijl het idee over een mogelijke Grand Prix in Saoedi-Arabië ook al is voorgesteld aan de Formule 1-teambazen.

Volgens The Times en Reuters willen de Formule 1-teams eerst bepaalde zekerheden krijgen met betrekking tot zaken als mensenrechten, gelijke behandeling van mannen en vrouwen en persvrijheid in Saoedi-Arabië, nadat het land al meerdere malen in opspraak is gekomen. Mochten deze onderwerpen geen struikelblok vormen en de onderhandelingen voorspoedig verlopen, zou een allereerste Formule 1-race in Saoedi-Arabië al in 2021 realiteit kunnen worden.

Uitbreiding van F1-kalender

Hoewel de Formule 1-kalender van 2020 mogelijk al een recordaantal van 22 races telt, is het een publiek geheim dat Liberty Media het aantal races op de kalender nog verder toe wil laten nemen. Mogelijk hangt een race in Saoedi-Arabië dan ook af van het nieuwe sportieve reglement van de Formule 1, dat in 2021 ingaat. Daarin wordt onder gekeken naar een andere invulling van de Grand Prix-weekenden, om zo de werkdruk voor het F1-personeel te verlichten wat een uitbreiding van de kalender mogelijk moet maken. Naast Saoedi-Arabië voert de Formule 1 namelijk ook gesprekken met andere landen als Marokko en Argentinië.

Het toevoegen van een tweede race op Amerikaanse bodem lijkt de grootste prioriteit te hebben van Liberty Media, maar de plannen voor een race door het centrum van Miami werden eerder al van tafel geveegd nadat onder andere de bewoners tegen het idee hadden gestemd. Met de komst van een nieuwe race in Vietnam in 2021 en de gesprekken met Saoedi-Arabië, is het geen geheim dat Liberty Media ook in Azië en in het Midden-Oosten – dat met Bahrein en Abu Dhabi al twee races op de kalender heeft staan - ruimte voor uitbreiding ziet.

Al-Qiddiya

Een mogelijke Grand Prix van Saoedi-Arabië zal waarschijnlijk worden verreden op een nieuw aan te leggen circuit nabij Al-Qiddiya. De stad die op zo’n 40 kilometer van hoofdstad Riyad ligt moet het ‘Las Vegas van Saoedi-Arabië’ worden, en is met de aanleg van tal van toeristische attracties, sport- en pretparken momenteel volop in ontwikkeling. De entertainmentstad zal op 17 januari als finishplaats van de Dakar Rally fungeren. Riyad mocht eerder al een Formule E-race en de Race of Champions organiseren.

Dit is een artikel van