IndyCar

Newgarden scoort overtuigende zege in Iowa

21 juli 2019 09:42 Aangepast: 21 juli 2019 13:47

Josef Newgarden heeft zaterdagavond zijn vierde overwinning van het IndyCar-seizoen behaald. De Amerikaan domineerde op de Iowa Speedway de Iowa 300, en verstevigde daarmee zijn leidende positie in het kampioenschap.

De race op de korte oval van Iowa ging enkele uren later dan gepland van start vanwege hevige regenval. Toen de lucht echter was op opgeklaard en de baan weer droog was kon het hele veld achter polesitter Simon Pagenaud alsnog worden losgelaten. De Fransman moest de leiding echter al snel afstaan aan Penske-teamgenoot Will Power, die niet veel later teamgenoot Newgarden langszij zag komen.

Een nieuwe regenbui zorgde ervoor dat de race enige tijd moest worden stilgelegd, maar na het oponthoud konden de coureurs weer de baan op worden gestuurd. De onderbreking had duidelijk geen invloed gehad op Newgarden, die vooraan het tempo controleerde. Takuma Sato probeerde zich met een vroege pitstop ook een weg naar voren te werken. De Japanner werd echter van achteren aangetikt door Sage Karam, wat voor de tweede neutralisatie van de race zorgde. Eerder in de race was Karam ook al gespind voor de bolide van Scott Dixon, wat beide auto’s schade had opgeleverd.

Dixon imponeert, Newgarden domineert

Ondanks de schade aan zijn auto eerder in de race wist Dixon zich knap een weg naar voren te vechten. In de slotfase kwam de Nieuw-Zeelander zelfs nog tweede te liggen nadat Power een drive-through penalty aan zijn broek had gekregen: bij zijn laatste pitstop had de Australiër de doorgetrokken streep bij het binnenrijden van de pits overschreden, waardoor de Penske-rijder uit de top 10 zakte en een podiumfinish wel kon vergeten.

In tegenstelling tot Power bleef teamgenoot Newgarden vooraan wel foutloos. Een late neutralisatie – veroorzaakt door een crash van Ed Carpenter – kon de Amerikaan eveneens niet van zijn stuk brengen. Na 300 ronden scoorde de 28-jarige coureur zo een overtuigende overwinning, zijn vierde van het seizoen. Scott Dixon kwam op bijna drie seconden achterstand als tweede aan de finish. James Hinchcliffe scoorde met een derde plek zijn beste resultaat van het seizoen.

Polesitter Simon Pagenaud moest genoegen nemen met de vierde plek voor Spencer Pigot. Titelkandidaat Alexander Rossi kwam als zesde aan de finish na een lang duel met Santino Ferrucci, die indruk maakte maar uiteindelijk genoegen moest nemen met de 12e plek. Zach Veach pakte de zevende plek. Graham Rahal, Sebastien Bourdais en Tony Kanaan maakten de top 10 compleet.

Newgarden slaat gaatje in titelstrijd

Volgende week staat op het circuit van Mid-Ohio het derde IndyCar-raceweekend op rij op het programma. Dankzij zijn overwinning heeft Newgarden nu 29 punten voorsprong op Rossi. Pagenaud heeft met nog vijf races te gaan 58 punten achterstand op zijn teamgenoot.

Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van