DTM

Wittmann wint regenrace in Assen, Frijns valt uit

20 juli 2019 15:05 Aangepast: 20 juli 2019 15:13

Marco Wittmann heeft zaterdag de allereerste DTM-race op het TT-circuit van Assen op zijn naam geschreven. De Duitser troefde de concurrentie af in de regen, terwijl Robin Frijns een pechdag vroegtijdig zag eindigen na een crash.

Nog voordat de race was begonnen werd Frijns in Drenthe al geplaagd door de pechduivel. De Audi van de Limburger kampte in de kwalificatie met een olielek, wat uiteindelijk resulteerde in een start vanuit de pitstraat De rest van het veld vertrok vanwege de kletsnatte omstandigheden achter de Safety Car, onder aanvoering van polesitter Marco Wittmann.

Nadat het hele veld eenmaal werd losgelaten drong klassementsleider René Rast met zijn Audi meteen aan bij Wittmann, die zich met zijn BMW echter kranig wist te weren. Verderop in het veld ging het mis tussen BMW-stalgenoten Sheldon van der Linde en Bruno Spengler: de Zuid-Afrikaan werd door Spengler in de rondte getikt, wat de Canadees op een drive-through penalty kwam te staan. Ook waren er problemen voor Daniel Juncadella, wiens Aston Martin al vroegtijdig de geest gaf. Het resulteerde in een tweede Safety Car-situatie.

Frijns niet aan de finish

Achteraan in het veld wilde een getergde Frijns - die vrijdag nog de snelste man van de dag was - zich snel een weg naar voren knokken. Na de herstart dook de Limburger vroeg de pits in voor zijn verplichte bandenwissel, maar de opmars van de Nederlander werd een halt toe geroepen door Jamie Green en Jonathan Aberdein. Een puntenfinish leek nog binnen handbereik voor Frijns, totdat hij in de slotfase van de race iets te wijd ging in de Bult. Frijns verloor op de spekgladde kerbstones de controle over zijn Audi, waarna hij achterwaarts in de bandenstapels terechtkwam. De Nederlander wist met zijn beschadigde Audi wel nog de pits te bereiken, maar daar zou een absolute pechdag voor Frijns tot een vroegtijdig einde komen.

Wittmann grijpt de winst

Vooraan opende Frijns’ teamgenoot Nico Müller met een alternatieve strategie de aanval op de leiding. De Zwitser reed lang door alvorens hij zijn verplichte pitstop maakte. Bij het uitrijden van de pits kwam hij voor de reeds gestopte Wittmann terug op de baan, maar op koudere banden had Müller geen antwoord op de snelheid van Wittmann. De BMW-coureur kon daardoor snel afrekenen met Müller, waarna hij gecontroleerd naar de overwinning wist te rijden. Müller kwam op drie seconden achterstand wel nog als tweede aan de finish. Rast maakte het podium compleet, en scoorde daarmee opnieuw een flinke lading punten in zijn jacht op de DTM-titel.

De BMW’s van Philipp Eng en Timo Glock maakten de top vijf compleet, voor een viertal Audi’s van Jonathan Aberdein, Jamie Green, Loic Duval en Mike Rockenfeller. Sheldon van der Linde scoorde ondanks zijn aanvaring met Spengler in de openingsfase het laatste puntje.

Zondag staat in Assen de tweede DTM-race op het programma

Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van